Fesztiválból Gömör-Tornai Nyár

Fesztiválból Gömör-Tornai Nyár

A tavaly tizedik évfolyamába lépett Gömör-Tornai Fesztivál idén átalakul és Gömör-Tornai Nyárként folytatódik!

A Gömör-Tornai Fesztivál kezdetben a magyarországi Jósvafő, Aggtelek és a környező falvak nyári fesztiválja volt. A szervezők szerették volna kibővíteni a fesztivál területét és programját, ezért megkeresésükre 2006-tól már szlovákiai helyszínek és rendezvények is csatlakoztak hozzá. Ekkortól lett a fesztivál egy határon átnyúló 11 napos rendezvénysorozat, melynek magyarországi koordinátora az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága volt, a szlovákiai pedig a rozsnyói székhelyű Gömöri Ifjúsági Társaság. A kezdeményezéshez nyaranta körülbelül 20 település csatlakozott a Gömör-Tornai Karszt területéről, a szlovák-magyar határ két oldaláról, több mint 100 programmal.

A fesztivál célja a színvonalas kulturális és szabadidő programok közvetítése mellett az volt, hogy az egykor szerves egységet alkotó Gömör-Tornai Karszt régiójának kis közösségei újra egymásra találjanak, ismerkedjenek, együttműködjenek. Nagyon fontos cél volt természetesen a két nemzeti park – az Aggteleki NP és a Szlovák-karszt NP – természeti kincseinek, a környék történelmi emlékeinek, turisztikai látványosságainak népszerűsítése, az idegenforgalom élénkítése is a rendezvényeknek köszönhetően.

Az eredeti célkitűzéseket szem előtt tartva, az elmúlt tíz év tapasztalatából kiindulva idén úgy döntöttek a szervezők, hogy a 11 napos fesztivált egy egész nyáron át tartó rendezvénysorozattá alakítják.

Érdemes tehát figyelemmel követni a híradásokat, hiszen a korábbiakhoz hasonlóan idén is számtalan érdekes program közül választhatunk – lesz kerékpártúra, kiállítás, térzene, gasztronómiai programok (helyi ételek kóstolója, hagyományos disznóvágás, gyümölcsfesztivál), több kézműves gyermektábor, népművészeti és rockfesztivál, templomi koncert és opera nap, lovas programok, búcsú, aratónap és még sok egyéb.

Eseménydús nyár elé nézünk, aki kikapcsolódásra vágyik és szeretné jobban megismerni nemcsak szűkebb pátriáját, hanem a szomszédos, magyarországi festői kis településeket is, annak szívesen ajánljuk a rendezvénysorozat programjait. Ezek nagy többsége családbarát, sok gyermekprogrammal, és nem utolsó szempont, hogy szinte mindegyik ingyenes!
Honlapunkon rendszeresen tájékoztatunk majd a Gömör-Tornai Nyár eseményeiről.
Kellemes válogatást és szép nyarat kívánunk itthon Gömörben és Torna-vidéken!

Ráhangolódás és ízelítő a hangulatból: ilyen volt a 2010-es Gömör-Tornai Fesztivál

fotó: a Bourdon együttes műsora a krasznahorkaváraljai Andrássy  Képtárban (Gömör-Tornai Fesztivál 2009) – GIT archívum

Dátum: 2011-06-09
Helyszín: Krasznahorkaváralja,


Hagyj üzenetet