Rozsnyón kerül sor a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségére

Rozsnyón kerül sor a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségére

Az elmúlt évek hagyományait követve idén is ünnepélyes keretek között zajlik majd az országos tanévnyitó, melynek ezúttal Rozsnyó ad otthont. A szlovákiai magyar oktatás képviselői diákok, szülők, pályakezdő pedagógusok és neves vendégek jelenlétében 2011. szeptember 3-án (szombaton) délután a püspöki székesegyházban nyitják meg a 2011/2012-es tanévet.

"Bármely népcsoport, így nemzeti közösségünk jövője is, a gazdasági és a társadalmi hatások mellett, az iskolák falai között formálódik. A hagyományos és az új tudásanyag, az egyetemes, emberi és nemzeti értékek, az anyanyelv és a társas kapcsolatok formáinak átadása és kialakítása, a család mellett ma is a nevelési és az oktatási intézményekre hárul. A szeptemberi iskolai tanévkezdések, kell, hogy az iskolák fölöttébb szükséges voltát tudatosítsák bennünk, közösségünkben és a társadalomban.
    Ezen indíttatásokból rendezi meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége hagyományosan ebben az évben is a "Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségét", melyre 2011. szeptember 3-án (szombaton) 14.00 órai kezdettel Rozsnyón, a püspöki székesegyházban kerül sor.
    A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége tisztelettel meghívja a szlovákiai magyar iskolák pedagógusait, a diákokat, szülőket és iskolabarátokat a rendezvényre. Bízunk benne, hogy a tanévnyitót jelenlétükkel megtisztelik a rozsnyói régió polgármesterei, polgárai, szlovákiai magyar közéletünk jeles személyiségei és a média képviselői.
    Az országos tanévnyitó ünnepségre várjuk azokat a fiatal pedagógusokat, akik az idén fejezték be felsőfokú tanulmányaikat, és szeptembertől a felvidéki magyar iskolákban kezdik el pedagógiai hivatásukat. Őket szeretnénk az ünnepi rendezvényen üdvözölni és bemutatni. Kérjük az iskolák igazgatóit, hogy a pályakezdő kollégákat szíveskedjenek értesíteni az ünnepi rendezvényről. 
    Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődik, melynek során bemutatkoznak a környék alapiskoláinak első osztályos tanulói. Az istentiszteletet az ünnepi köszöntők követik. Az értékre nevelő példa címmel előadást tart Korzenszky Richárd, a Tihanyi Apátság perjele. A pályakezdő pedagógusokat tapasztalt kollégák indítják útjukra, és elhangzik a tanévnyitó résztvevőinek üzenete a magyar iskolákba.
    Az SZMPSZ tagjai, és a pályakezdő pedagógusok részére megfelelő létszámú érdeklődő esetén a Pedagógusszövetség autóbuszt indít a nyugati régióból (az érdeklődők lakhelyének figyelembe vételével a reggeli órákban). Az SZMPSZ tagok részvételi szándékuk esetén kérjük, tájékozódjanak az SZMPSZ központi irodájában, melynek elérhetőségei: e-mail: szmpsz@szmpsz.sk, tf.: 035 771 4755.
                                                                                                                          (pl)"

forrás: SZMPSZ

Dátum: 2011-08-16


Hagyj üzenetet