Civil konferencia zajlott Rozsnyón

Civil konferencia zajlott Rozsnyón

www.intercivic.org – minden dél-szlovákiai civil szervezet vezetőjének érdemes lesz megjegyezni ezt az internetes címet. A frissen indult portálon hasznos elméleti és gyakorlati ismereteket – például az EU szakpolitikáinak bemutatását is megtalálja a felhasználó. Ezeknek a pályázatok indoklásánál vehetik hasznát a civilek.

Ezen kívül több más fontos szerepe is lesz a portálnak, tartalmazni fog szerződésmintákat, projektötleteket, esettanulmányokat és egy olyan adatbázist is a szlovák-magyar határ mindkét oldaláról, amely a határon átívelő együttműködés terén tevékenykedő civil szervezeteket tartalmazza majd. Az adatbázis egyedisége abban rejlik, hogy a szervezeteknek referenciaszemélyeket is meg kell jelölniük az adatbázisba történő bejelentkezésnél, ami nagy segítséget jelent a a civilek számára a megbízható projektpartnerek megtalálásánál. A portált a miskolci székhelyű Regionális Civil Központ Alapítvány (RECIK) és a somorjai székhelyű Fórum Információs Központ hozta létre a „Szlovák-Magyar Területi Együttműködési Program 2007-2013” pénzügyi támogatásával megvalósult projekt keretében, amely 2010 szeptemberében kezdődött. A „Kétnyelvű internetes portál és digitális tartalmak fejlesztése civil szervezetek számára” című projekt 160.784,- eurós támogatással valósult meg a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a szlovákiai Kassa megyében tevékenykedő civil szervezetek bevonásával.
A portál hivatalos bemutatására a projekt zárókonferenciáján került sor 2011. szeptember 22-én a rozsnyói Rákóczi Magyar Házban. A találkozón több mint 30 hazai és magyarországi résztvevő volt jelen. A rendezvényen Kulcsár Mária, a Fórum Információs Központ (Fórum IC) vezetője köszöntötte a résztvevőket. A projekt eredményeit Palik Zoltán és Kovács Kamilla, a RECIK munkatársai ismertették. Ezt követően Szendrák Dóra, a RECIK Alapítvány ügyvezető igazgatója a magyarországi civil szervezetek munkaerő-piaci szolgáltatásaival kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Hasznos információkkal szolgált Spišák Ibolya, a Rozsnyói Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal szakelőadója is, aki a civil szervezetek számára jelenleg elérhető foglalkoztatási programokról számolt be. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalát Tóth Károly képviselte, aki a polgárok aktív közéleti szerepvállalásának fontosságáról szólt – ismertetve a kerekasztal 2009 óta kifejtett munkájának tapasztalatait és eredményeit. A rendezvényen a Fundament Polgári Szervezet „interreg-projektje” is bemutatásra került.
A Regionális Civil Központ Alapítványt a civil társadalom erejének növelése és autonóm fejlődése mellett elkötelezett szociális szakemberek alapították 1998-ban Miskolcon. A szervezet küldetése az észak-magyarországi régióban társadalmi hátrányokkal élő, valamint sikeres önmegvalósítást kereső egyének, csoportok, közösségek részére partnerség elvén alapuló szakmai, módszertani segítségnyújtás képzéssel és komplex fejlesztési projektek működtetésével. Fő tevékenységi területeik: munkaerő-piaci humán szolgáltatások, képzési szolgáltatások, civil és közösségi szolgáltatások, társadalomtudományi kutatás. A RECIK internetes elérhetősége: www.recik.hu .
A Fórum Információs Központ 1999-ben alakult. Legfőbb célja, hogy szolgáltatásai, képzési és fejlesztési programjai, illetve széles kapcsolatrendszere révén hozzájáruljon a dél-szlovákiai civil társadalom megerősítéséhez és Szlovákia régiói versenyképességének javításához. Fő tevékenységi területét képzések és konzultációs szolgáltatások képezik, melyeket elsősorban a dél-szlovákiai régió civil szervezetei vesznek igénybe. A Fórum IC fennállása óta 1980 óra képzést szervezett Dél-Szlovákiában, s a tréningjein 1360 személyt készített fel projektek menedzselésére és a civil szervezetek hatékony működtetésére. A szervezet munkatársai ezen kívül folyamatosan figyelemmel kíséri a civil szervezetek számára fontos pályázati programokat és internetes levelező listáik segítségével rendszeresen felhívják azokra a civilek figyelmét. A Fórum IC honlapcíme: www.forumic.sk .

kmotrik péter
Dátum: 2011-09-26


Hagyj üzenetet