Csaplár Vilmos volt a Könyvkuckó májusi vendége

Csaplár Vilmos volt a Könyvkuckó májusi vendége

A rendezvénysorozat keretében ezúttal Csaplár Vilmos “A magyarok. Az államalapítástól a 2010-es választásokig” című könyvét mutatták be.

Az alábbiakban a program házigazdájának, Ambrus Ferencnek az Új Szóban megjelent írását idézzük:

"Csaplár Vilmos a rozsnyói Könyvkuckóban
A megosztott tér átka

Rozsnyó. Ha a szépíró merész, már-már provokatív címet ad könyvének (jelen esetben tárgyalt szépírónk ezt így csinálja jó néhány éve), akkor már indításként jókorát lök olvasóján valamilyen irányba. Így van ez akkor is, ha ez a valaki A magyarok cím alá még odaírja A honfoglalástól a 2010-es választásokig alcímet. Mert lesz olvasó, aki ez alapján egy átfogó, nagy nemzetképet remél. De szépíróról van szó, Csaplár Vilmosról, aki szeretett mindig meghökkentő címeket adni könyveinek: Magyarország, te dög, Igazságos Kádár János vagy legutóbbi remek regénye, a Hitler lánya. E két utóbbit, lévén csak néhány éve jelentek meg, nem tudtam kihagyni a májusi Könyvkuckó-esten. Legfőképpen azért, mert a huszadik századi magyarság három olyan meghatározó eseményét mutatja meg, igen különböző írói technikákkal, amelyek árnyaltabbá, hitelesebbé tehetik a magyarországi zsidóüldözés és az 56-os forradalom képét (Hitler lánya), valamint egészen egyedi módon láttatják a magyarságot máig súlyosan nyomasztó, sőt sok elemében visszatérni látszó Kádár-rendszert és névadóját (Igazságos Kádár János).

De vissza A magyarokhoz. Csaplár Vilmos kiváló megfigyelő és forrásfelhasználó. Könyv terjedelmű esszéje hihető, igazolható múltbeli példákon mutatja meg, hogyan s miért vált ketté végzetesen évszázadok alatt a magyar elit. S miért szorul újra meg újra a perifériára ez a társadalom. Ahol az együttműködő helytartók és az ellenálló lázadók között húzódik a törésvonal. Amiről ezt mondja Csaplár Vilmos: „Lappangva, kimondatlanul állandósult egy virtuális, megosztó tér, a konkrét okoktól függetlenedett, fantomizálódott…” Majd eljut a nyugtalanító mába is : „A túl gyorsan felkerültek is szédülnek, ha visszanéznek a múltjukra. Mohók, de önbizalomhiányosak, agresszívek, egyúttal félnek, hogy visszakerülnek a „szegénységbe”, ezért készek a náluknál nagyobbak függőségi rendszerébe beilleszkedni.”"

fotó: Kmotrik Péter
pr-, www.rozsnyovidek.sk

Dátum: 2012-05-17


Hagyj üzenetet