A Kerekasztal felhívása az elnökválasztás előtt

A Kerekasztal felhívása az elnökválasztás előtt

Van beleszólásunk, ki legyen az államfő Szlovákiában!
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala felhívása az elnökválasztás első fordulója előtt – 2014. március 15.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a soron következő elnökválasztást a demokrácia és a népakarat fontos megnyilvánulásának tartja. Az államfő személye az egyik garanciája annak, hogy az állam törődik polgáraival és becsüli őket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy március 15-én elmenjünk szavazni és az elnökjelöltek közül azt támogassuk, aki a legfelsőbb szinten a legjobban tudná képviselni az érdekeinket.

A szlovákiai magyarság szempontjából kiemelt fontosságú, hogy egy arra méltó, alkalmas személy kerüljön az államfői tisztségbe. Az előző elnökök ténykedése és kijelentései jól mutatják, milyen távol érezhetjük magunktól az állam legfőbb megszemélyesítőjét, ha az nem végzi jól a dolgát és tisztességtelenül viselkedik az ország állampolgáraival szemben. Éppen ezért fontos, hogy a döntést ne hagyjuk másra! Magunk határozzuk meg, ki képviseljen minket, az országot államfőként! Aki nem megy el szavazni, az másra bízza a választást, így az elnökválasztásba nem lesz beleszólása!

A jelenlegi választás történelmi jelentőségű, több oknál fogva: Bárdos Gyula személyében először indul egy magyar nemzetiségű jelölt, jelezve, hogy Szlovákia mindannyiunké és a közügyekbe a legfelsőbb fokon is bele kívánunk szólni, nem leszünk csak passzív szemlélői annak, miként nyilvánul meg rólunk az államfő. A magyarság jövője és politikai érdekérvényesítő ereje szempontjából is fontos, hogy az elnökválasztáskor ezt a szimbolikus üzenetet minél nagyobb számban kifejezésre juttassuk. Szintén kiemelt jelentősége van annak, hogy más jelölteken is számon kérjük nézeteiket a kisebbségekről és azokról a csoportokról, melyeket államfőként képviselniük kell. Ennek tudatában hozzuk meg felelősségteljes döntésünket, s mindenképpen menjünk el választani!

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottsága

forrás: www.kerekasztal.org



Hagyj üzenetet