Önkénteseket vár a Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor

Önkénteseket vár a Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor

A több mint negyed évszázada folyamatosan megrendezett táborban már több mint 120 000 (!) madár került meggyűrűzésre, és számos érdekes adat gyűlt össze az Aggteleki Nemzeti Park területén megforduló madarakról. A tábor szabadon látogatható, kicsik és nagyok számára is.
Minden érdeklődőt, önkéntes segítőt várnak a szervezők!

Időpont: 2014. augusztus 14 – október 27.

Helyszín: Aggteleki Nemzeti Park, Szalonna, Bódva-part

Érdeklődni és jelentkezni lehet:

Farkas Roland
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1.
Tel:  (48) 506-000 ,  (30) 63-75-149 ;
e-mail: farkasro@yahoo.com

A tábor alapvető célja a területen átvonuló madárállományok alakulásának természetvédelmi és tudományos célú nyomon követése. A program szakmai vezetői mellé keresünk önkénteseket, akik a madarak befogásában és kezelésében segédkeznek. Előzetes szakmai ismeretekre nincs szükség, minden jelentkező megfelelő kiképzést kap a helyszínen. Diákok, felnőttek, családok egyaránt jelentkezhetnek. Egyéni és csoportos jelentkezőket is fogadunk. A madárgyűrűzési munka által megszabott napi rutin mellett lehetőség van a nemzeti parkban való kirándulásra és egyéb fakultatív programokra, előadások hallgatására is.

Megközelítés:
A tábor Szalonna és Perkupa községek között, a Bódva partján található. Megközelítése Perkupa felől lényegesen egyszerűbb. A település vasúton és távolsági autóbuszjáratokkal is elérhető. A jelentkezőknek egyeztetés után részletes térképet biztosítunk, amely megkönnyíti a tábor megtalálását. A Perkupától a táborba vezető földút meglehetősen rossz minőségű, személygépkocsival nem járható!

Ellátás:
A táborban „terepbiológus képző” feltételek vannak. Elhelyezés 3-4 személyes sátrakban, legalább napi 3X étkezés biztosított (bográcsos és szabad tűzön készülő ételek). Tisztálkodási lehetőség a karsztforrásnál vagy a Bódvánál. A részvétel díja 500 Ft/fő/nap, ami magába foglalja az ellátást is. Részvételi díj csak augusztus hónapban van, a tábor utána ingyenes!

Szükséges felszerelés:
Hálózsákról, elemlámpáról, evőeszközökről mindenki maga gondoskodik. Sátraink vannak, de aki tud, a biztonság kedvéért hozzon magával. Hideg éjszakákra vannak tartalék pokrócok a táborban, amelyek igénybe vehetők. Polifoamot, esőkabátot, bakancsot/gumicsizmát, távcsövet, fényképezőgépet érdemes hozni. Szívesen látunk olyan zeneszerszámokat, amelyekkel az esti tábortüzeknél fokozni lehet a hangulatot.

További szempontok, amiket érdemes figyelembe venni: Augusztusban éjjel 5-10 C° -ra is lehűlhet a levegő, napközben 30 C° felé is emelkedhet a hőmérséklet. Októberben a hőmérséklet fagypont alá eshet. Olyan ruházatot érdemes hozni, amelyért nem kár, ha a madarak “lepotyogtatják” vagy a bokrok szétszaggatják.

A jelentkezés feltételei:
A részvételhez előzetes természetvédelmi, madártani ismeretek NEM szükségesek!

A táborban a résztvevők számára nincsenek kötött turnusok, tetszőleges időpontban és tetszőleges időtartamra lehet jönni.

Egyedül érkezők esetén az alsó korhatár 14 év! Felnőtt kísérő esetén fiatalabbak is érkezhetnek.

Az érkezés előtt legkésőbb egy héttel egyeztetni kell a szervezőkkel. Ebben az esetben van még idő arra is, hogy a táborral kapcsolatos részletes és aktuális információkat, valamint a menetrendeket és a térképet el lehessen juttatni a jelentkezőknek.

A táborba kutyát hozni tilos!

-rozsnyovidek.sk

forrás, fotók: www.anp.hu



Hagyj üzenetet