V. Északkelet-Magyarországi Regionális Régészeti Konferencia

V. Északkelet-Magyarországi Regionális Régészeti Konferencia

A miskolci Herman Ottó Múzeum régészei idén ötödik alkalommal hívják össze az Északkelet-Magyarország területén dolgozó kollégáikat, hogy megosszák egymással az előző évben végzett kutatásaik új eredményeit. A konferencia sikerességét jól mutatja, hogy évről évre egyre több előadót és érdeklődőt lát vendégül Miskolc – tavaly például teltházzal zajlott a rendezvény, közel százan vettek részt a programon. A konferenciára 2016. március 3-án kerül sor, a Pannon-tenger Múzeum konferenciatermében.

A konferenciasorozat 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy a régióban dolgozó régészek legalább évente egyszer nagyobb körben is találkozhassanak egymással, és első kézből halljanak a „szomszédban” dolgozó kollégáik felfedezéseiről. Az egynapos előadássorozaton az őskortól a kora újkorig minden időszak szakértőjének lehetősége nyílik kutatásainak ismertetésére. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár megye kutatói mellett immár hagyományosan érkeznek előadók Kassáról, Nagykárolyból, Kolozsvárról, több hazai egyetemről és kutatóközpontból is.

A legutóbbi konferencia alkalmával összesen 18 előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Ezek közt például olyanok vannak, mint a rásonysápberencsi záportározó megelőző feltárása, Polgár-Csőszhalom legújabb feltárási eredményei, a 2014-ben végzett próbafeltárások az M4-es autópálya nyomvonalán, régészeti kutatások Nagykároly-Bobaldon, újabb régészeti kutatások a középkori Böszörmény falu területén, Árpád-kori templom- és temetőrészlet Abasár határában, vagy éppen a sárospataki habán udvar kutatásának újabb eredményei. Az előadások során bemutatták a környék földrajzi adottságait, történelmi életét, a feltárás okát és a régészeti munkák részleteit is. Bemutatták az eredményeket, amelyről kérdezni, vagy véleményt mondani is lehetett.
A konferencia poszterszekciójában 13 további kutatási téma került bemutatásra. Az előadásokból készített tablókkal kiegészülve a konferencián bemutatott kutatások 2015/2016-ban egy vándorkiállítás keretében több helyen is bemutatkoztak, melynek révén még szélesebb közönséghez sikerült eljuttatnunk szakmánk legfrissebb híreit.

2016. március 3-án összesen 14 előadást hallhatunk majd a Pannon-tenger Múzeum konferenciatermében. A szakmai nap után a bemutatott kutatásokat idén is egy poszterkiállítás keretében ismerhetik meg látogatóink, melyet május 27-én, a Régészet Napja alkalmából nyitunk majd meg.

A konferencia programja:

konferencia

  • rozsnyovidek.sk/Herman Ottó Múzeum


Hagyj üzenetet