Gombaszög második napja

Gombaszög második napja

A Gombaszögi Nyári Tábor második napján Bukovszky Lászlóval, a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosával, valamint Tamás Gáspár Miklós filozófussal is találkozhattak a táborozók. Este pedig a Magashegyi Underground és a Halott Pénz lépett fel.

A régi-új helyszínre költözött rendezvény második napja ugyan esősen kezdődött, de a szabadegyetemi programok minimális csúszással megvalósultak. Délelőtt Bukovszky László kormánybiztost kérdezte Mózes Szabolcs, az Új Szó újságírója. Bukovszky elmondta, hogy a Híd által kidolgozott kisebbségi kulturális alap törvénybe iktatásán dolgozik. Szóba kerültek még a nyelvhasználati kérdések, így például a vasúti kétnyelvűség ügye is. A beszélgetésből kiderült, hogy a pályaudvarokra és vasútállomásokra még egy jó darabig nem kerülnek fel a települések magyar nevei.

A tábor előadói sátrában Tamás Gáspár Miklós magyarországi filozófussal Izsák Gergely beszélgetett a történelmi perspektívába helyezett Európa jövőjéről. Orosz médiahack címmel pedig Jarábik Balázs és Feledy Botond külpolitikai szakértők beszélgettek Oroszország EU- és nyugat-ellenes propagandájáról. A szakérők egyetértettek abban, hogy az EU-ban nincsenek meg azok a szereplők, akik megfelelő módon tudnának válaszolni az orosz propagandára. Másrészt viszont szerintük némileg túlérzékenyen kezeljük az unióban az oroszok propagandaháborúját, és valójában ettől válik az jelentőssé.

3Délután került sor a Diákok és tanárok az oktatásért címmel egy panelbeszélgetésre, melynek keretében az alulról szerveződő, az oktatás területén tevékenykedő mozgalmak képviselői beszélgettek. Alžbeta Bojková a Főiskolai Tanárok Kezdeményezésétől (IVU), Tóth Tibor, a magyariskola.sk megalkotója, Czímer Gábor, a Diákhálózat korábbi munkatársa és Lovász Bálint, a Szlovák Felsőoktatási Intézmények Országos Hallgatói Képviseltének (ŠRVŠ) tagja vettek részt. Elsősorban a pedagógusok béremeléséért és a kis létszámú iskolákért szervezett tüntetések tapasztalatait cserélték ki.

Holnap, azaz pénteken délelőtt a tábor előadói sátrába várják Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) újdonsült elnökét, Solymos Lászlót, a Híd környezetvédelmi miniszterét, és Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosát.

Szombaton délelőtt Nemzeti mítoszok a magyar, szlovák és román társadalmakban címmel valósul meg egy panelbeszélgetés, melyen Vörös László, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársa, Zahorán Csaba és Patakfalvi Czirják Ágnes vesz majd részt. A beszélgetést Hangácsi István vezeti majd. Szombaton délután nyitja meg Komka Péter kiállítását Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Ahogy az előző évben, úgy idén is a fociról Gazdag József beszél majd.

1A tábor színpadára szombaton a Besh o droM és a KFT, valamint a komáromi Spliff 447 lép majd fel. Vasárnap pedig Korpás Éva és a Budapest Bár játszik majd.

A tábor szervezői sok szeretettel várnak mindenkit az egész hét folyamán. A részletes programot ide kattintva böngészhetik át az érdeklődők. További információk a Gombaszögi Nyári Tábor honlapján és hivatalos Facebook-oldalán találhatóak.

  • GNYT

Portálunk idén is a Gombaszögi Nyári Tábor médiapartnere.

Korábbi írások a táborral kapcsolatban:

 

Pillanatképek a gombaszögi tábor első napjáról

Hazaértünk – a Gombaszögi Nyári Tábor első napja

Kedden nyitott a Gombaszögi Nyári Tábor

 



Hagyj üzenetet