Kassai rendezvénysorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

Kassai rendezvénysorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

Magyarország Kassai Főkonzulátusa az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából 2016 szeptemberében kulturális programsorozatot szervez Kassán.

A programsorozat első részében Magyarország Kassai Főkonzulátusa a Csemadok Kassai Városi Választmányával együttműködve az „1956 – A Szabadságért és függetlenségért” című roll-up kiállítást mutatja be 2016. szeptember 2-25. között a KulturPark Galériájában. Az átfogó történelmi kép megismerése érdekében 2016. szeptember 2-8. között a „Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944–1956” című Gulág vándorkiállítás is megtekinthető ugyanitt. A két kiállítás együttes, egy helyszínen való megjelenítésével az érdeklődők a második világháborút követő időszak magyarságot érintő történelmi eseményeiről kaphatnak a kor valós arcát bemutató képet. A kiállítás részét képezi a „Játsszunk nyugodtan!” című dokumentumfilm is.

Keresztmetszetek-Prierezy-page-001A programsorozat második részében Magyarország Kassai és Ungvári Főkonzulátusa, valamint a Csemadok Kassai Városi Választmánya együttműködésében a ”Keresztmetszetek” című kiállítás és az „1956 – A szabadságért és függetlenségért” emlékkiállítás közös megnyitójára kerül sor 2016. szeptember 10-én 14.00 órakor a KulturPark Galériájában. A két tárlat együttes megtekintésére szeptember 10-25. között, naponta 11-18 óra között van lehetőség.

A ”Keresztmetszetek” kárpátaljai magyar, ukrán, szlovák, ruszin alkotók válogatott műveinek tárlata. A művészek kassai kiállításukkal az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegnek és egyúttal egy kis ízelítőt adnak Kárpátalja kortárs művészetéből. Az anyag Magyarországon már több nagyvárosban – Miskolcon, Debrecenben, Budapesten és Érden – is bemutatásra került.

Cinefest plakát-page-001Szeptember 10-én a kiállítás megnyitóját követően a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál filmbemutatókat tart Kassán. A filmfesztivál szervezői a szabadság iránti vágy érzését középpontba állítva kívánnak az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint az 1968-as prágai tavasz emléke előtt tisztelegni. A KulturPark főépületében 16.30-kor „A kor, amelyben élünk” című 1968-as csehszlovák filmet (magyar felirattal), 17.30-kor pedig „A berni követ” című magyar filmet (szlovák felirattal) tekinthetik meg az érdeklődők. A filmvetítéseket követően közönségtalálkozóra kerül sor „A berni követ” című film alkotóival. A belépés díjtalan. A filmvetítéseket és a közönségtalálkozót vendéglátás követi. A rendezvény fővédnökei Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és Richard Raši, Kassa város főpolgármestere.

1956 Plakát-page-001Az 1956-os programsorozat szeptember 10-ei eseményei

14:00 óra ”1956 – A szabadságért és függetlenségért”, valamint a ”Keresztmetszetek” című tárlat együttes megnyitója.

A kiállítást Duncsák Attila festőművész méltatja. A rendezvény fővédnöke Richard Raši, Kassa főpolgármestere. Szervezők: Magyarország Kassai és Ungvári Főkonzulátusa, valamint a Csemadok Kassai Városi Választmánya. Helyszín: KulturPark Galéria. A megnyitót kínálás követi. A tárlat minden nap 11.00-18.00 óráig tekinthető meg.

16:00 óra Szabadság ’56 – Sloboda ’68 / A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kassai napja

Szervezők: Magyarország Kassai Főkonzulátusa, Csemadok Kassai Városi Választmánya, HelloKassa Polgári Társulás, CineMis Kft (a Cinefest szervezője). A rendezvény fővédnöke Richard Raši, Kassa főpolgármestere és Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere.

Filmvetítések időpontja:

16:30 A kor, amelyben élünk – Čas, ktorý žijeme (csehszlovák film, magyar felirattal)

17:30 A berni követ (magyar film szlovák felirattal)

A filmvetítéseket közönségtalálkozó követi ”A berni követ” című film alkotóival. A rendezvény kínálással zárul.

Az ”1956 – A szabadságért és függetlenségért” emlékkiállítást a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány készítette és bocsátotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendelkezésére, míg a ”Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956” című Gulág emlékkiállítást a Veritas Történetkutató Intézet készítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

A programok megvalósulását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

  • Magyarország Főkonzulátusa Kassa


Hagyj üzenetet