A Gömöri Cellulóz- és Papírgyár 135., a Gömörhorkai Kultúrház és a Veronika Strandfürdő 50. évfordulója

A Gömöri Cellulóz- és Papírgyár 135., a Gömörhorkai Kultúrház és a Veronika Strandfürdő 50. évfordulója

Ebben az évben több jelentős jubileumról is megemlékeznek Gömörhorkán: 135 éve alapították a Gömöri Cellulóz- és Papírgyárat, valamint 50 éve adták át a gömörhorkai kultúrházat és strandfürdőt. A jeles eseményeket korabeli fotók és a gyár krónikájának bejegyzései elevenítik fel:

1967 – a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. és az üzem létrejöttének 85. évfordulója – sikeres év volt a gyár alkalmazottainak.
A Gömöri Cellulóz- és Papírgyár dolgozói ezeket az eseményeket szocialista elkötelezettség elfogadásával ünnepelték, melynek célja a termelési terv meghaladása, a termék minőségének növelése, a termelési költségek csökkentése és a munkakörülmények javítása.
A gyár létrejöttének 85. évfordulója alkalmából modern kultúrházat adtak át komplex felszereléssel. Az épület értéke 3 057 667,70 Kčs (cca 114 173,02 €) volt. A munkások az építkezés alatt 18 000 órát dolgoztak le, majd a végső munkálatok alatt – leginkább a kultúrház és a gyár külső tereinek javításai alatt – 8 órát dolgoztak.


Az üzem létrejöttének 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség 1967. május 8-9. között zajlott. Ezen a napon vált a kultúrház a Forradalmi Szakszervezeti Mozgalom üzemi klubjává. Az ünnepségen a testvérvállalatok, különböző járási és kerületi szakszervezeti tanácsok, bizottságok, a kommunista párt járási szervezete, illetve a helyi és környező települések (Gömörhorka, Pelsőc, Lekenye, Melléte) nemzeti tanácsa vett részt. A kultúrműsorban a pozsonyi Ifjú Szívek tánc- és énekcsoport, valamint a helyi szervezetek léptek fel. Ezen ünnepség alkalmából néhány alkalmazottat az üzem legjobb munkásának járó díjjal jutalmaztak.


1967. augusztus 19-én fejezték be és adták át a strandfürdőt. Ebben a hónapban tartották a járási szövetkezeti napot Gömörhorkán. A kultúrműsor és a szövetkezeti tagok kitüntetése az üzemi klubban zajlott le a kommunista párt járási képviselőinek, ill. a járási és helyi nemzeti tanács jelenlétében.

forrás: A Gömöri Cellulóz- és Papírgyár krónikája



Hagyj üzenetet