Múzeumok Éjszakája Betlérben – a látogatók találkozhatnak az 1890 sorozat sztárjaival és híres műalkotásokkal

Múzeumok Éjszakája Betlérben – a látogatók találkozhatnak az 1890 sorozat sztárjaival és híres műalkotásokkal

Idén az 1890 című történelmi sorozat és ehhez kapcsolódóan a 19. század végének művészete, divatja, technikai vívmányai, tárgyi emlékei köré épülnek a betléri múzeum nyári idegenforgalmi idényének programjai. Ennek jegyében május 20-án, szombaton, a Múzeumok Éjszakája keretében megnyitják az „1890 Sorozat vs. történelem”című kiállítás második részét, lesz közönségtalálkozó a sorozat sztárjaival, de alkotóműhely és tűzijáték is. A tárlatlátogatások egészen éjfélig zajlanak, és a közönség sok ritkaságot, értékes műtárgyat megcsodálhat – például Andrássy Franciska grófné ékszereit, Sissi császárné temetésén viselt ruháját, századfordulós régi telefont és fényképezőgépet, vagy éppen Mucha, Mednyánszky, Rodin alkotásait.

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma ismét érdekes programokat szervezett az idei Múzeumok Éjszakája alkalmából, amik kielégítik az igényes történelemrajongók, de a könnyedebb szórakozást kedvelő látogatók igényeit is – tájékoztatott Judita Krajčiová, a múzeum sajtószóvivője. A kastély és a park éjfélig tart nyitva, és az 1890 című tévésorozat kellékeit és jelmezeit is bemutató állandó kiállítás mellett a 19. század végét feltérképező „1890 Sorozat vs. történelem” című kiállítás második része is várja az érdeklődőket. A hagyományos kastélylátogatásokon kívül a sorozathoz kapcsolódó speciális tárlatvezetések is lesznek, a forgatáson résztvevő múzeumi dolgozók vezetésével. A Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett ünnepségen a látogatók találkozhatnak kedvenc sorozatbeli színészeikkel – a meghívást elfogadta Danica Matúšová, a fiatal grófnő, Júlia alakítója, Andrea Karnasová, a szigorú nevelőnő, Varga Anikó Wisznievska grófné szerepében és Filip Kaňkovský, aki Hubertet, a titokzatos komornyikot alakítja.

A Múzeumok Éjszakája kicsiknek és nagyoknak is kínál programokat: a gyerekek 11.00-től 15.00 óráig kézműves foglalkozásokon alkothatnak, 16.00 órától kerül sor az „1890 Sorozat vs. történelem” című kiállítás ünnepélyes megnyitójára, majd 18.00 órától lehet klasszikus esti, éjjeli kastélylátogatásra, illetve sorozat-tárlatlátogatásra indulni. A program éjfélkor végződik, előtte 23.00 órától tűzijátékot csodálhat meg a közönség.

„1890 Sorozat vs. történelem”

A Múzeumok Éjszakáján kerül a nyilvánosság elé az 1890 című kiállítás „történelmi” része, mely a betléri kastélyban forgatott televíziós sorozatot hivatott kiegészíteni. A tárlat fő célja a sorozat partnereként bemutatni a látogatóknak a 19. századot, az 1900-as évek tájékát. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma ennek a kiállításnak köszönhetően ismét „takarított” a gyűjteményraktárában, ahol már ötödik éve pihennek a krasznahorkai vár műtárgyai is. Ezáltal újra nyilvánosságra kerül az a gazdag gyűjtemény, amely ezen kiállítás után már csak a várban lesz látható. A legértékesebbek közé Andrássy Franciska grófné ékszerei tartoznak, valamint a közelmúltban teljes felújításon átesett ruhái is. A ruhák és divatcikkek, kiegészítők – retikülök, napernyők – közül a legnagyobb érdeklődésre az az egyedülálló, fekete selyemből készült gyászruha tarthat számot, melyet Franciska grófné Sissi császárné temetésén viselt 1898-ban.

A 19. század végi élet fontos része volt a művészet, melyet ezen a kiállításon a Párizsban alkotó, híres cseh festő, Alfonz Mucha kivételes plakátja képvisel. Az alkotás szigorú biztonsági intézkedések közepette érkezett Budapestről a betléri kastélyba. Mucha művén kívül Mednyánszky László és a világhírű francia szobrász, August Rodin alkotásai képviselik majd a századforduló művészetét. A 19. század második felét elsősorban találmányok és műszaki vívmányok sokasága jellemzi, amiket szintén megidéz a kiállítás – számolt be a múzeum munkatársa. A látogatók megtekinthetik az első telefonok egyikét, továbbá kerékpárt, radiátorokat, fényképezőgépeket és sok más érdekességet, melyeket a kassai Műszaki Múzeum kölcsönzött a betléri kiállításra.

A betléri Andrássy-kastély új időszaki kiállítása, az „1890 Sorozat vs. történelem” 2017. szeptember 30-ig látogatható, és a közeledő turisztikai szezonban több érdekes kísérőrendezvény is kapcsolódik hozzá:
Május 21. 16.00 Kiállítás kurátori vezetés
Június 16. 17.00 Közelebbi betekintés – Sport és az Andrássyak nyári székhelyei
Július 15. 14.00 Piknik 1890
Augusztus 19. 15.00 1890 nagy sorozat meglepetés
Augusztus 25. 17.00 Közelebbi betekintés – Mit viseltek 1890-ben (a sorozat kosztümjei)
Szeptember 9. 14.00 Közelebbi betekintés – A 19. század találmányai
Október 1. 16.00 A kiállítás záró rendezvénye

  • pr-i, rozsnyovidek/fotó: SzNM BM


Hagyj üzenetet