Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny nyolcadszor – idén már kétnapos volt a rendezvény

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny nyolcadszor – idén már kétnapos volt a rendezvény

Két napra varázslatos mesevilággá változott a rozsnyói történelmi városháza, amit népviseletbe öltözött gyerekek hada foglalt el. Közel száz mesemondót hallgatott meg a zsűri a nyolcadik alkalommal megrendezett Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntőjén június 4-én és 5-én. Izgalmas verseny játékos folyama, a mesemondás élménye a hangulatos díszletek között, színvonalas kísérőrendezvények, szakmai előadások és baráti beszélgetések tarka forgataga várta az ország különböző részeiről érkezett résztvevőket.

Az idei, sorrendben VIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenybe összességében több, mint hatszáz gyerek kapcsolódott be az iskolai fordulók során, ebből 421 mesemondó jutott tovább a nyolc területi elődöntőre. A tavalyi, hetvennél több versenyző után ebben az évben a rozsnyói országos döntőbe a legjobb 93 versenyző került be – fejtette ki portálunk kérdésére Varga Norbert, a verseny szakmai szervezője. Mint elmondta, regionális szempontból a verseny kezd kiegyenlítődni, idén először volt önálló helyszínen, Kisgéresen is bodrogközi, illetve kelet-szlovákiai előválogató. Eddig mindig a Latorca Menti Tavasz részeként versenyzett a néhány jelentkező gyerek, de most ott is harminc fölötti volt a létszám. „Ha egyszer elindul ez az áttörés, akkor onnantól kezdve aztán kedvet kapnak, tehát elképzelhetőnek tartom, hogy két-három év múlva Kelet-Szlovákiában akár két helyszínen is kell majd elődöntőt tartani” – tette hozzá. A többi helyen, a közép- és nyugat-szlovákiai régiókban beállt a 4-4 helyszín, ahol 50-es, 60-as létszámmal zajlanak a területi elődöntők.

Évről évre nő a jelentkezők száma és a verseny elismertsége, népszerűsége, mostanra elfoglalta az őt megillető helyet a szlovákiai magyar országos rendezvények sorában. Tavaly még csak terv volt, idén már sikerült kétnapossá bővíteni a népmesemondó versenyt. Varga Norbert véleménye szerint jó a két nap, jó együtt lenni, közösségek találkoznak egymással, rengeteg informális beszélgetés történik kávézgatás, városnézés közben, este a szálláson, tehát mindenféleképpen építő jellegű a változás. „Több oka is van, hogy kétnapossá bővülhetett a rendezvény – az egyik oka az, hogy a hazai pályázati források most bőkezűbbek voltak, tehát kedvezőbb volt az anyagi helyzet, másrészt pedig sikerült kialakítani egy olyan szakmai partnerséget a Hagyományok Házával, amelynek szintén hozadéka egy olyan fajta támogatottság szakmai és egyéb téren is, ami bővíteni tudta ezt a rendezvényt.” Maga a verseny is két napig zajlott, öt kategóriában, illetve a zsűritagok vezetésével szakmai programokkal, előadásokkal, foglalkoztatókkal tudták bővíteni. Ezek a kísérőprogramok is viszonylag nagy létszámú érdeklődőt vonzottak, ez tehát azt mutatja, hogy van értelme egy kicsit „szakmázni” is a versengés mellett – összegezte a szervező.

Míg az egyes kategóriákban folyt a mesemondás, a többiek a nagyteremben kivetítőn követhették a verseny menetét, megkóstolták a különböző vidékekről származó kalácsokat, vagy kézműves foglalkozásokon vehették részt, de a két nap programját játszóház és táncház, népzenei koncert, meseszínházi előadás, népdaltanítás is színesítette.

Hétfőn délután a főszervező Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nevében Huszár László zárta a mesemondó versenyt. Köszönetet mondott a gyerekeknek, a pedagógusoknak, szülőknek, szervezőknek, zsűrinek és személy szerint Varga Norbertnek az áldozatos szakmai munkájáért. Végül meghirdette az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny jövőre esedékes, kilencedik évfolyamát.

Az országos döntő eredményei:

Letöltés

  • szöveg, fotó: Prékop I.


Hagyj üzenetet