Még két nap Gombaszögig!

Még két nap Gombaszögig!

Hétfőn, azaz július 10-én veszi kezdetét az ország legnagyobb magyar szabadegyeteme és fesztiválja, a Gombaszögi Nyári Tábor. Idén több, mint 250 program közül válogathatnak a táborozók.

A népzene és a táncházak kedvelői szerdával kezdődőleg minden este más-más nemzet zenéjével és kultúrájával ismerkedhetnek meg a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes jóvoltából. A Folkszöglet elnevezésű programsorozatukon belül a táborba látogat a Tindia együttes, a Ľudová Hudba Radoslava Kertísa, a Parno Graszt és a Dobroda Zenekar.
A hazai politikai élet rajongóinak igazi ínyencséggel készültek a szervezők: a Pozsonyi Magyar Szakkollégium Nagysátrában ugyanis megvalósul egy HÍD-MKP kerekasztal beszélgetés. Míg a Magyar Közösség Pártját a párt elnöke, Menyhárt József képviseli, addig a másik oldalon Ravasz Ábel, a HÍD alelnöke foglal helyet. És ha ez nem lenne elég, Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa is előadást tart, Mitől merre ível egy focicsapat csillaga? címmel.
trafik.sk szlovákiai magyar portál szervezésében Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos és Ravasz József romológus beszélgetnek. Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője és Huth Gergely, a Pesti Srácok portál főszerkesztője Gazdag Józseffel a magyarországi sajtó jelenlegi helyzetéről tartanak diskurzust.
Az Új Szó beszélgetések keretei közt Rigó Konrád kulturális államtitkár, Őry Péter, az MKP alelnöke és Vasik János, a Pátria Rádió munkatársa Tokár Gézával, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivőjével beszélgetnek az itthoni kulturális támogatásokról, míg Molnár Judit és Szalay Zoltán a haza sajtóban történő politikai befolyásolásról folytatnak párbeszédet. Milan Žitný és Lovász Attila a jogállamiság kérdését járja körül.


A táborba való eljutáshoz több lehetőség közül is válogathatnak a leendő táborozók. A szervezők két nyugati-szlovákiai városból, Somorjáról és Komáromból is indítanak buszt Gombaszögre. Az első Dunaszerdahely, Érsekújvár és Ság érintésével érkezik a táborba, a második pedig párkányi és sági megállókkal. Akik inkább autóval jönnének a Felvidéki Telekocsi elnevezésű Facebook-csoportban könnyedén megtalálhatják leendő útitársaikat.


Az idei táborban először készpénz helyett, a nagy fesztiválokhoz hasonlóan, kizárólag kártyával fizethetnek az idelátogatók. A PromoPay által biztosított mágnescsíkos kártyákat 2 eurós zálog fejében kérhetik a táborozók, amelyeket tetszőleges összeggel, a táborban kijelölt feltöltőállomásokon tölthetnek fel. Ugyanitt, a tábor végén a kártyán maradt összeget a záloggal együtt visszatérítik a szervezők.
További információt a www.gombaszog.sk honlapon találnak az érdeklődők.

(gnyt, szh)



Hagyj üzenetet