Gömör is élni akar! – útlezáró tüntetés az R2-es gyorsforgalmi út és a szoroskői alagút megépítéséért

Gömör is élni akar! – útlezáró tüntetés az R2-es gyorsforgalmi út és a szoroskői alagút megépítéséért

A gömöri régió lakosai ma fél órára leállították a szoroskői hegyi hágón áthaladó autóforgalmat, hogy így követeljék az R2-es gyorsforgalmi út mielőbbi befejezését és a szoroskői alagút megépítését – adta hírül a bumm.sk hírportál.

Markó Pétert, a gyorsforgalmi út megépítéséért indított petíció ötletgazdáját és a tiltakozó akció társszervezőjét a pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet állásfoglalása hozta ki a béketűrésből, mivel az intézet nem javasolta az R2-es gyorsforgalmi út további – Rozsnyó és Szádalmás közötti – szakaszának megépítését, amelynek a szoroskői hegy gyomrába tervezett alagút is részét képezi. A pénzügyi tárca elemzői gazdaságilag nem tartják azt kifizetődőnek, s helyette a már most is meglévő I. osztályú út rekonstrukciójának és esetleges kapaszkodósávval történő kiszélesítésének megfontolását javasolják – jelentette ki Markó Péter, a rozsnyói önkormányzat építésügyi szakbizottságának tagja.

Érsek Árpád közlekedési miniszter sem ért egyet az érintett szakaszon már meglévő út két további sávval történő kiszélesítésével. A tárcavezető elmondta a portálnak, hogy ez a terv környezetvédelmi szempontból abszolút kivitelezhetetlen, s erről a Pénzpolitikai Intézet elemzői is tudtak, mégsem vették azt figyelembe az értékelésük megfogalmazása során. Érsek ezért továbbra is ragaszkodni fog a szoroskői alagút olyan formában történő mielőbbi megépítéséhez, hogy az megkönnyítse a környék lakosságának életét és lerövidítse a Zólyom és Kassa közötti déli útszakaszon közlekedő sofőrök útvonalát. Érsek Árpád szerint, ha jövőre sikerül kiírni az alagút építésére a versenypályázatot, 2019-ben el is kezdődhet az építése.

Bugár Béla, a parlament alelnöke, a Híd elnöke, aki szintén részt vett a megmozduláson, kifejtette a megjelent újságíróknak, hogy az R2-es gyorsforgalmi út befejezése a kormányprogramban is szerepel. “Ha valaki kétségbe vonja ezt, akkor ezzel természetesen a kormány koalíciós szerződését kérdőjelezi meg. Emiatt kezdeményeztem jövő hétre a koalíciós tanács összehívását, mert nem gondolom, hogy ilyen módon lehet üzengetni a sajtón keresztül” – jegyezte meg a pártelnök a pénzügyi tárca intézete által közzé tett értékelés margójára.

“Én nem állítom, hogy ha elkészül az R2-es út, akkor dőlni fognak hozzánk a beruházók. Mi akkor is elégedettek leszünk, ha három vagy négy százalékkal csökken a munkanélküliségi ráta – számunkra az is nagy segítséget jelent. Ha megjelenik itt egy befektető, aki csak száz embernek tud munkát adni, mi már akkor is boldogok leszünk” – jelentette ki a tiltakozó gyűlés másik társszervezője, Burdiga Pál, Rozsnyó város polgármestere, a Kassai Megyei Önkormányzat tagja.

A Szoroskő hárskúti oldalán mintegy 100-120 környékbeli – többek között krasznahorkaváraljai, hárskúti, várhosszúréti, jólészi, rozsnyói, csucsomi és berzétei polgár gyűlt össze délután négy órakor és a rendőrség felügyelete mellett fél órán át akadályozta a Kassa irányába igyekvő autók forgalmát – a főutat átszelő, Hárskút és Dernő közötti úttal párhuzamos zebrán át vonultak békésen fel s alá, mindkét irányban – áll a bumm.sk tudósításában. A Szoroskőn túli falvak (köztük Szádalmás, Tornagörgő, Körtvélyes) is bekapcsolódtak a tiltakozó megmozdulásba, ők ugyanabban az időben Szádalmás mellett zárták le fél órára a főút péntek délutáni forgalmát.

 

  • forrás: bumm.sk, fotó: Kmotrik P., Prékop I., rozsnyovidek


Hagyj üzenetet