Élő múzeum hatodszor – a továbbképzésen a gyapjúfeldolgozással ismerkedtek a résztvevők

Élő múzeum hatodszor – a továbbképzésen a gyapjúfeldolgozással ismerkedtek a résztvevők

A nemezeléssel kapcsolatos új ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtak azok az érdeklődők, akik októberben bekapcsolódtak a Rozsnyói Bányászati Múzeum Élő múzeum elnevezésű rendezvénysorozatának hatodik évfolyamába. Megtudták, melyek voltak a gyapjúfeldolgozás hagyományos mesterségei Gömörben és maguk is kipróbálták a nemezelést.

Októberben három alkalommal zajlott a Rozsnyó Bányászati Múzeum Galériájában az interaktív szakmai szeminárium, melynek résztvevői óvodákban és alapiskolákban dolgozó pedagógusok, kulturális, szociális intézményekből és kézműves egyesületekből érkező érdeklődők voltak – tájékoztatott Badin Gabriella, a múzeum munkatársa. A továbbképzés célja az volt, hogy megismertessék őket a gyapjúfeldolgozáshoz kötődő mesterségek történetével, de jelenkori gyakorlati felhasználásával is.

Gömörben évszázadokon át virágzott a gyapjúfeldolgozás, Rozsnyón is működött jónéhány posztókészítő, kalapos és gubakészítő céh. Tevékenységük emlékét történelmi tárgyak őrzik – pecsétek, céhládák és további céhes jelképek, melyek jelenleg a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményében találhatók. A szeminárium alapját képező kiállításon a múzeumi darabokat Egyházy Dóra és Vidák István nemezből készült kortárs művészeti és használati tárgyai, valamint az eredeti mesterségeket dokumentáló fotók egészítették ki.

A módszertani továbbképzés elméleti és gyakorlati részből állt. Egyházy Dóra a gyapjúfeldolgozás múltjáról és jelenéről tartott előadást, majd közösen megtekintették a kiállítást. A gyakorlati bemutatót szintén Egyházy Dóra tartotta, melyen a résztvevők megismerkedtek a fonalak különböző fajtáival. A vezető hangsúlyozta a minőség fontosságát a nemezelésnek és magának a kézműves gyártási folyamatnak a szempontjából. A bemutatót követő interaktív alkotóműhelyben a jelenlévők is kipróbálhatták a kézi fonalfeldolgozás folyamatát és művészi értékű tárgyak készítését. A VI. Élő múzeum szakmai felügyeletét Mgr. Angela Czintelová etnológus és Vidák István, a Népművészet Mestere látta el. A házigazda, Bányászati Múzeum részéről Badin Gabriella, Martin Kováč és Ingrid Liptáková valósította meg a programot.

A képzés résztvevői az Élő múzeum projektünk céljával összhangban egy teljes szakmai-oktatási programban részesültek – mondta el a múzeum munkatársa. A rendezvényről mindenki egy nemezelésről szóló módszertani kézikönyvvel távozott, melyet a Rozsnyói Bányászati Múzeum adott ki. A módszertani kézikönyv alapvető információkat tartalmaz a nemez történetéről, a felhasznált anyagokról, módszerekről és a nemezeléshez szükséges eszközökről. A kiadvány segédanyagként szolgál az egyes munkafolyamatokhoz, megtaláljuk benne a legfontosabb utasításokat, melyeket a gyapjúval végzett munka során feltétlenül be kell tartani.

Harmadik szemináriumunkkal sikeresen befejeztük a felnőttek szakmai képzését – zárta beszámolóját Badin Gabriella. Reméljük, hogy a résztvevők az elsajátított ismereteket felhasználják majd további munkájuk során is és projektünkkel ösztönöztük őket a gyapjú szélesebb körű felhasználására az óvodában, iskolákban, kulturális-művelődési és szociális intézményekben.

– pr-i, rozsnyovidek/Rozsnyói Bányászati Múzeum, fotó: Martin Kováč

Mentés



Hagyj üzenetet