Az október a csehszlovák filmek hónapja lesz az Apollo Moziban

Az október a csehszlovák filmek hónapja lesz az Apollo Moziban

A rozsnyói Gömöri Népművelési Központban működő Apollo Mozi októberben speciális programmal, a csehszlovák történelem jelentős évfordulóit – többek között Csehszlovákia megalakulásának 100., a Prágai Tavasz 50. vagy az 1988-as gyertyás tüntetés évfordulóját – felidéző filmekkel várja a közönséget.

2018. október 4., 19.00 óra STUDENÁ VOJNA / Hidegháború
lengyel-francia-angol romantikus dráma, 2018, 89 perc
A sztálini Lengyelországban játszódik az énekesnő Zula és Wiktor, a zeneszerző szerelmi története. Nem lehetnek együtt, ugyanakkor hihetetlenül vonzódnak egymáshoz, és nem tudnak egymás nélkül élni sem. Varsó, Berlin és Párizs kulisszái mögött szól a jazz és a népzene, Zula és Wiktor pedig egy csodálatos, de keserű balladát játszanak, a saját hidegháborújukat.
2018. október 11., 19.00 óra MASARYK 
cseh-szlovák történelmi, életrajzi dráma, 2016, 113 perc
A csehszlovák történelem jelentős személyiségének, Jan Masaryk diplomatának, későbbi külügyminiszternek drámai története. A korabeli eseményekkel a háttérben, közvetlenül a második világháború kitörése előtt követhetjük egy férfi sorsát, aki bohém volt, szerette a nőket, a zenét, a nagy gesztusokat és küzdelmeket.
2018. október 14., 16.00 óra PO STRNIŠTI BOS 
cseh-szlovák-dán dráma, vígjáték, 2017, 111 perc
A nyolcéves Edo egy nagyon várt gyermek, akit a szülei a kelleténél jobban féltenek. A film története visszatér teljesen a kezdetekhez, Edo korai gyermekkorához. Azokba az időkbe, amikor édesapja elutasítja a Cseh-Morva Protektorátus megszállóihoz való csatlakozást, és az egész családnak Prágából vidékre kell költöznie. A kisváros, ahol a fiú eddig csak rövid időt töltött a szünetekben, most az otthonává válik.
2018. október 18., 19.00 óra MILADA 
cseh életrajzi, történelmi dráma, 2017, 130 perc
Az ambiciózus alkotás a 20. század egyik legnagyobb hazai személyiségének sorsát követi nyomon. Milada Horáková politikus azon személyek közé tartozik, akik szembeszálltak a nácizmussal és a kommunizmussal. Élete utolsó szakaszának dramatikus ábrázolása bemutatja, milyen poklokat kellett megjárnia ennek a bátor nőnek.
2018. október 25., 19.00 óra DUBČEK
szlovák történelmi dráma, 2018, 90 perc
A Dubček című történelmi dráma első alkalommal kísérli meg játékfilmen ábrázolni Csehszlovákiának a Varsói Szerződés csapatai általi 1968. augusztus 21-i lerohanásával kapcsolatos eseményeket. A történetet a központi személy, Alexander Dubček, a politikai élet vezető személyisége, a CSKP KB főtitkára szemszögéből meséli el, és feleleveníti a fontos pillanatokat, melyek megváltoztatták a történelem menetét.
  • rozsnyovidek


Hagyj üzenetet