Szerelem a kastélyban? Szívügyek, botrányok, házasságok és titkos szerelmek az Andrássy családban

Szerelem a kastélyban? Szívügyek, botrányok, házasságok és titkos szerelmek az Andrássy családban

Izgalmas programokkal készülnek a Betléri Múzeum munkatársai a szerelmesek ünnepe alkalmából. A látogatók Bálint-nap hetén, azaz február 14. és 17. között különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt, ahol megtudhatják, milyen volt a szerelem az arisztokrata körökben, és fény derül néhány pikáns történetre az Andrássy család tagjaival kapcsolatban is. Az igazán különleges élményre vágyó fiatalemberek pedig a kastély gyönyörű díszletei között kérhetik meg szívük hölgyének kezét!

Megismerni a világot, a társaságba való belépés érdekében betartani a szigorú szabályokat, részt venni az elsőbálokon, férjet találni stratégiai döntések és nem őszinte érzelmek alapján, mivel a szerelem csak a szolgálóknak való… Ezek a szavak jól jellemzik azokat az életszakaszokat, melyeken a magyar nemesség társadalmában minden fiatal arisztokratának át kellett esnie. Az arisztokraták világa a szigorú szabályokról volt ismert, melyek a mindennapi életet irányították, és amelyeknek az ifjú nemesekből a legmagasabb körök képviselőit kellett kinevelniük. Hogyan befolyásolták ezek a szabályok a szerelem iránti vágyukat és személyes kapcsolataikat? Lehetséges volt „csak úgy” szerelembe esni és kiválasztani a jövendőbeli társukat? Valóban csak stratégiai döntésekről volt szó? Vagy léteztek kivételek? A szerelmesek ünnepének napján és az azt követő hétvégén a Betléri Múzeumban megismertetjük a látogatókat a személyes szerelmi történetek titkos világával – tájékoztatott a múzeum.

Szerelem az arisztokrata körökben – különleges esti tárlatvezetés

Február 14-én, csütörtökön 18:00 órától várnak mindenkit, de elsősorban a szerelmeseket a Szerelem a kastélyban? Szerelmek, botrányok, házasságok és titkos szerelmek az Andrássy családban című kurátori vezetésre, amelyen megismerhetik ennek a nemesi családnak a szerelmi történeteit. A kurátorok bemutatják azokat az érdekes műtárgyakat és dokumentumokat, melyek összefüggnek az arisztokrata körök szerelmeinek, eljegyzéseinek, házasságainak témájával, és amelyek a betléri kastély tulajdonosainak személyes tárgyai közé tartoztak.

Az esti tárlatlátogatáson mindenkit egy pohár pezsgővel fogadunk, és egyedülálló lehetőségük lesz fényképet készíttetni egy 19. századi ülőgarnitúrán, virágos, Bálint-napi dekorációval – szól a múzeum meghívása. Ha egy házasságra készülő férfi úgy dönt, hogy ebben a különleges időszakban kéri meg választottja kezét, megteheti a kastély pompás környezetében, a múzeum munkatársai segítenek megvalósítani az elképzeléseit.

Az esti, kommentált tárlatlátogatásra a 0918 723 500-as telefonszámon lehet regisztrálni. A belépő 8 €, a kedvezményes jegy ára 5 €.

Az Andrássy család tagjainak szerelmi történeteivel fűszerezett kastélylátogatások

2019. február 14. és 17. között a betléri kastély valamennyi tárlatlátogatását az Andrássy család tagjainak 19. és 20. századi szerelmi történeteivel egészítik ki. Az érdeklődők megtudhatják például, melyik férjezett grófnő volt szerelmes a kastély egykori tulajdonosába, I. Andrássy Manóba, milyen pletykák keringtek Erzsébet, „Sissi” királynéról és Manó bátyjáról, Gyuláról, valamint megismerhetik Andrássy Franciska és Dénes titkokkal teli „love story“-ját is. A tárlatvezetések naponta 10:00 órától 15:00 óráig zajlanak majd.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet