A családokért és utódainkért tevékenykednek Lekenyén

A családokért és utódainkért tevékenykednek Lekenyén

A felső-gömöri kis településen, Lekenyén a Pro Le-Ti Polgári Társulás idén is több családbarát és eredeti programmal állt elő, amelyek a családok és az ifjúság összekovácsolását és nemzeti azonosságtudatának megerősítését szolgálják. Lesz Ifjúság- és Fiatal Család Építő Tábor, „Tündérkert” átadás, és mindemellett sor kerül a Rákóczi Szövetség lekenyei és szilicei helyi szervezeteinek megalakítására is.

Tevékenységünk közül kiemelendő a gyerekek és fiatalok emberségre és az előző generációk által kialakított értékek megőrzésére való nevelése. Ezen gondolatok mentén szervezzük rendezvényeinket is. Az önkéntesség terjesztését fontosnak tartjuk, mint ahogy a nemzet fennmaradásának zálogaként tekintünk a családokkal való foglalkozásra is. Éppen ezért az előző évek tapasztalatai alapján idén a Bethlen Gábor Alaphoz beadott pályázatunk célcsoportját az ifjúság mellett bővítettük a fiatal családokkal, hiszen a húszas, vagy akár a harmincas évei elején járó szülő is igényli a közösségi életet, kikapcsolódást, hasznos időtöltést, ráadásul mindezt gyermekével együtt teheti meg egy héten keresztül a Családok Házában és udvarán” – nyilatkozta Beke Beáta, a Pro Le-Ti Pt. elnöke.

Az idei táboruk szakmai sikerének záloga idén is a magyi Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület, akikkel több éves kapcsolatot ápolnak. A táborra augusztus 19. és 25. között kerül sor. A jelentkezési lapot, amelyet a szervezet közösségi oldalán találnak meg, augusztus 16-ig várják a szervezők. A tábori program délelőttönként 9.30 órakor veszi kezdetét, amelyek keretében lesznek kézműves foglalkozások és gitároktatás is, majd a délelőtti blokkot közös ebéddel zárják. Hasonlóképen, különböző programbemutatókkal telik majd a délutánjuk és a közös vacsora után a tervek szerint az esti programok nyilvánosak lesznek, így minden érdeklődőt szeretettel várnak a tábori közösségbe. A tábor első napján, augusztus 19-én, hétfőn a tábori zászló és pólók elkészítését követően este körülbelül 17 órai kezdettel citerabemutatóra és beszélgetésre kerül sor Ulman Gáborral.

A tábor hivatalos és ünnepélyes megnyitója augusztus 20-án, kedden 15.30 órai kezdettel valósul meg, amikor a tavalyihoz hasonlóan az Új kenyér ünnepét is megtartják. Ferenczy Erzsébet evangélikus lelkész fog igét hirdetni. Az istentiszteletet Kopecsni Gábor magyar népi harcművészeti- és könyvbemutatója követi. Szerdán többek közt kovács- és sólyombemutatóra kerül sor, csütörtökön pedig csillagászat lesz, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket is.

A péntek esti program 17 órakor veszi kezdetét, amikor a Rákóczi Szövetség és a Megbecsültek Társasága támogatásával az Életfa ünnepségen és a Rákóczi Szervezet lekenyei és szilicei helyi szervezetek megalapításán kívül sor kerül polgári társulásunk következő projekteredményének átadására is. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének köszönhetően „Pro Le-Ti Tündérkertet” hoztunk létre a Családok Háza mögött található gyümölcsösben, ahol ünnepélyes keretek közt egy tanúsítvánnyal rendelkező Pónyik almafát is elültetünk. Az este mesés előadással és tombolahúzással zárul majd” – ismertette Beke Beáta, majd hozzátette: „Polgári társulásunkkal fontosnak tartjuk a gyermeket vállaló és nevelő családokat támogató programok szervezését és az erre megfelelő családbarát környezet kialakítását. Programjainkat a Családok Házában és udvarán valósítjuk meg, amelyet egy újabb pályázatunknak köszönhetően a mögötte található kert rendbetételével bővítünk ki. Idei identitásmegőrző oktatói jellegű családbarát programunk fő célja pedig egy magyar őshonos közösségi „Tündérkert” létrehozása és a kert kínálta termések megismertetése különböző ciklikus programok, események keretén belül a közösségi épületként szolgáló Családok háza mögötti elkerített gyümölcsöskertben” – fejtette ki.

A tündérkert olyan specifikus kertészeti növényültetvény, amelynek célja bizonyos kultúrnövények régi, eltűnőben élő fajtáinak megőrzése. A meglévő őshonos gyümölcsfák mellett az első törzskönyvezett gyümölcsfájuk Bólyai Farkas Pónyik almafája lesz, amelyet a több éve baráti viszonyban levő magyi Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület ajándékoz a szervezetnek. A kertben területünkre jellemző őshonos almafák, szilvafák és körtefák már találhatók, amelyek fajtáit szintén szeretnék feltérképezni, és új facsemetéket is ültetni. A kert fáiról lehetőség és igény szerint egyeztetés után oltványokat vihetnek majd haza a régió lakosai. A tündérkertben helyet kapott egy kis magaságyásos fűszernövénykert is, ahol a magyar konyhában használatos fűszernövényeket termesztik majd. A kertben pedig egy fából készült komposztálót is kialakítanak, amelyben a lekaszált füvet és egyéb szerves hulladékot fogják komposztálni.

A Pro Le-Ti Tündérkertünkkel szeretnénk példát mutatni régiónk lakosainak, önfenntartást tanítani és hasznos gyakorlati tanácsokkal ellátni őket. Az átadási rendezvényen szervezetünk tagjai bemutatót tartanak, a szárított gyümölcsökből és a friss gyümölcsökből és fűszernövényekből készült limonádéval fogjuk megkínálni a résztvevőket” – ismertette terveiket Beke Beáta.

  • pro le-ti


Hagyj üzenetet