Szeptember 28-án ülésezik a Kerekasztal által kezdeményezett Magyar Tanács

Szeptember 28-án ülésezik a Kerekasztal által kezdeményezett Magyar Tanács

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közleményében a civil szervezetek, aktivisták és érdeklődők figyelmébe ajánlja legújabb kezdeményezését, a Magyar Tanács weboldalát, valamint magát a rendezvényt, melyre szeptember 28-án kerül sor Érsekújvárott.

“A Kerekasztal koordinációs bizottságában több hónapja gondolkodtunk azon, hogy milyen módon lehet megfelelő választ adni a közelgő parlamenti választások okozta kihívásokra, a politikai apátiára és azokra a szlovákiai magyar közösséget érintő alapvető problémákra, melyek abban csúcsosodhatnak ki, hogy teljesen elveszítjük parlamenti képviseletünket. A Magyar Tanács ötletével, mint egy áthidaló megoldással január óta, havi szinten foglalkoztunk” – tájékoztatott Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője.

Mint nyilatkozta: “Tanulva a korábbi tapasztalatokból, szerettük volna elkerülni a közvetlen politikai nyomásgyakorlást, viszont a választói apátia és a közös képviseletre való szándék nyilvánvaló hiánya egyértelművé tette, milyen nagy problémát jelent, ha nem működik semmilyen fórum, ami áthidalja a szakadékot a politikai képviselet, a szlovákiai magyar személyiségek, valamint a civil szféra között. Ezért tűztük ki célul, hogy létrehozzunk egy olyan kezdeményezést, ami betölti ezt a szerepet. Szándékaink szerint a Magyar Tanács, amennyiben intézményesülni tud és hosszú távon is működőképes koncepcióról van szó, hiánypótló fórummá válhat, parlamenti képviselet híján pedig a legfontosabb közeggé, ami megfogalmazhatja és közvetítheti a magyar közösség igényeit.”

A szervezők feltett szándéka, hogy a szeptember 28-án esedékes tanácskozásra minél több releváns szereplőt elhívjanak és lehetőség szerint minél több civil szervezetnek és érdeklődőnek is biztosítsák a részvételt. A Magyar Tanács weboldala és a regisztráció a magyartanacs.sk címen érhető el.

  • rozsnyovidek/SzMK, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet