Járványhelyzet: Május 6-án egyszerre lép életbe az enyhítés 2. és 3. fázisa

Járványhelyzet: Május 6-án egyszerre lép életbe az enyhítés 2. és 3. fázisa

A járványhelyzet kedvező alakulására reagálva Szlovákiában holnap, május 6-án egyszerre lép életbe az óvintézkedések enyhítésének 2. és 3. fázisa. Ez azt jelenti, hogy szerdától lehetővé válik a rövid távú elszállásolás, de csak a közös étkezés mellőzésével. Bizonyos feltételek mellett kinyithatnak a fodrászatok, borbélyműhelyek, pedikűrösök, manikűrösök, kozmetikai szalonok, szoláriumok, továbbá az üzletek és a szolgáltatások területi korlátozás nélkül, az éttermek külső teraszai, a múzeumok, galériák, könyvtárak és kiállítótermek. Látogathatók lesznek a kültéri turisztikai látványosságok is, újra üzemelhetnek a taxitársaságok, a templomokban tarthatnak miséket és esküvőket. Mindenkit kötelezni fognak a legszigorúbb higiéniai előírások betartására. Ezt Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő jelentette be hétfőn, miután tárgyalt a szakmai konzílium tagjaival – tájékoztatott a TASR hírügynökség. 

A rövid távú elszállásolást nyújtó szállodákban az ételt a személyzetnek a szobákra kell vinnie. További szolgáltatások nem nyújthatók. Minden szobához tartoznia kell saját WC-nek és fürdőszobának. Egy vendég távozását követően a hotelszobát legalább 24 óráig üresen kell hagyni. A taxikban egy válaszfalat vagy fóliát kell elhelyezni, amely elválasztja a sofőrt a hátsó ülésen utazó ügyféltől.

Az üzletekben és a szolgáltatásokat nyújtó egységekben továbbra is biztosítani kell a kézfertőtlenítést, és be kell tartani azt a szabályt, hogy minden 25 négyzetméterre csak egy vásárlót lehet beengedni. A vevőknek legalább kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Az üzletek visszavonásig vasárnaponként zárva lesznek.

Ami az éttermek külső teraszait illeti: az asztalok széleinek legalább két méterre kell lenniük egymástól, és az asztalok felületét minden fogyasztó után fertőtleníteni kell. Egy asztalnál legfeljebb két ember ülhet, vagy pedig a szülők és a gyerekek.

Az óvintézkedések enyhítésével párhuzamosan intenzívebben fogják ellenőrizni a higiéniai előírások betartását. Továbbra is tilos nyilvános helyen találkozniuk olyan személyeknek, akik nem egy háztartásban élnek. A következő fázisba lépés feltétele, hogy az ún. mozgó medián értéke nem haladhatja meg az 50-et.

Figyelembe véve a betegség lappangási idejét, az óvintézkedések enyhítésének negyedik, utolsó fázisáig legalább 14 napnak kell eltelnie. Ebben a fázisban olyan intézmények megnyitását tervezzük, amelyek járványügyi szempontból nagyon nagy kockázatot jelentenek” – tette hozzá a miniszterelnök.

Ján Mikas országos tiszti főorvos nyilatkozata szerint legkésőbb ma délutánig vagy holnap reggelig kidolgozzák és közzéteszik az új intézkedések szöveges formáját is. 

  • tasr, fotó: ÚVSR


Hagyj üzenetet