November 14-ig tart a kijárási korlátozás, a kivételek érvényesek

November 14-ig tart a kijárási korlátozás, a kivételek érvényesek

A kijárási korlátozás november 14-ig tart, a rendelkezés éjjel 1 és hajnali 5 óra között nem érvényes. A korlátozás nem vonatkozik azokra a személyekre, akik negatív PCR- vagy antigénteszt-eredményt tudnak felmutatni. Azokban a járásokban, ahol a hétvégén (november 7-8.) megtartják a tesztelés második körét, az aktuális teszteredményt fogadják el. A többi járásban az előző tesztelés eredményével igazolhatják magukat a lakosok – döntött szerdai ülésén a kormány. További kivételek is érvényesek.

A második körben érintett járásokban november 6. és 8. között tesztelnek. A biztonsági szolgálatok tagjait, az állami alkalmazottakat vagy a közérdekű munkát végző személyeket, az egészségügyi dolgozókat és a hadsereg tagjait november 5-én és 6-án tesztelik.

Negatív teszt nélkül csak a legszükségesebb dolgok elintézése céljából, például a legközelebbi élelmiszerboltba, gyógyszertárba, drogériába, benzinkútra lehet elmenni. A kivétel érvényes akkor is, ha valakinek orvoshoz kell mennie, vagy közeli rokont, ismerőst kell orvoshoz kísérnie. A kivétel azokra is vonatkozik, akik teszteltetni mennek. A tilalom nem vonatkozik a tíz év alatti gyerekekre sem.

Negatív teszt nélkül lehet temetésre menni, házasodni vagy keresztelőre menni. Közeli személy vagy hozzátartozó gondozása céljából is lehet teszt nélkül utazni, és lehet kutyát, macskát kivinni a lakóhely 100 méteres körzetében, vagy háziállatot gondozni.

A szülők elvihetik a gyereküket bölcsődébe vagy óvodába, az alsó tagozatos gyerekeket az iskolába, a speciális alapiskolába vagy pedagógiai tanácsadásra.

A kijárási korlátozás nem vonatkozik azokra, akik kigyógyultak a COVID-19-ből, és erről három hónapnál nem régebbi igazolást tudnak felmutatni. Ugyanez érvényes azokra, akiknél augusztus 1. és október 23. között diagnosztizáltak a fertőzést.

A tilalom nem vonatkozik azokra a személyekre sem, akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé, vagy az orvosuk nem javasolja a vizsgálat elvégzését. Ez vonatkozik a középsúlyos vagy súlyos mentális fogyatékossággal élő személyekre, a súlyos autizmusban szenvedőkre, súlyos, veleszületett vagy szerzett immunhiányos személyekre, valamint a rákos betegekre.

A kijárási korlátozás nem érinti azokat a személyeket sem, akik a tesztelés idején karanténban vagy betegszabadságon vannak, illetve akiket ugyanilyen okokból nem lehetett az első körben letesztelni.

Kivételt élveznek a Szlovákia területére belépő teherautósofőrök, buszsofőrök, pilóták, a repülőgépek személyzete, a hajón dolgozók, a mozdonyvezetők, a vasúttársaságok alkalmazottai, ha a belépéstől számított 48 órán belül elhagyják az ország területét.

A korlátozás nem vonatkozik azokra a fogvatartottakra sem, akik bizonyítani tudják, hogy negatív lett a börtönben elvégzett antigéntesztjük eredménye.

  • tasr, fotó: unsplash.com


Hagyj üzenetet