Bemutatták a magyar nyelvű népszámlálási kampány weboldalát

Bemutatták a magyar nyelvű népszámlálási kampány weboldalát

November 11-én, szerdán élesedett a nepszamlalas.sk, a jövőre esedékes szlovákiai népszámlálás magyar nemzetiségi kampányának weboldala. Az erről szóló virtuális bemutatón Kovács Balázs és Tokár Géza ismertették a kampánnyal kapcsolatos fejleményeket. A népszámlálás ügyében már májustól aktív egyeztetés folyik a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezetek, szakmai szerveződések és politikai pártok bevonásával. Az előkészítésben szerepet vállalt többek között a Csemadok, a Szövetség a Közös Célokért, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház is, továbbá az összes, szlovákiai magyarokat megszólító politikai párt küldöttei.

A 2021-ben zajló népszámlálás két újdonságot is tartalmaz majd. A korábbi gyakorlattól eltérően február 15. és március 31. között virtuálisan, önkitöltő módon kell beregisztrálnunk a magunkra vonatkozó adatokat a kezdeményezés honlapján (www.scitanie.sk). Másrészt a nemzetiségre vonatkozó kérdés megengedi, hogy a válaszolók egy második nemzetiséget is megadjanak a kérdőíven. A népszámlálással kapcsolatos gyakorlati aktivitásokat a koronavírus-járvány okozta korlátozások nehezítik.

Kovács Balázs a sajtótájékoztatón elmondta, a kérdőív kitöltése ugyan csak előreláthatólag 6-7 percet vesz igénybe, de a kérdezőbiztosok nélküli folyamat sok kérdést vet fel, miközben a magyar nyelvű tájékoztatást önszervező módon kell megoldani. „Sokak számára nem egyértelmű, hogy a magyar nemzetiség megjelölése a népszámláláson természetes dolog. Nem jár hátránnyal, csak előnyökkel. A közösség egészséges önbecsülése, a népszámlálás eredményeiből levezetett nyelvi jogok és kulturális támogatások is ide tartoznak” – fejtette ki a kampány szervezője. Kovács szerint a magyarság szempontjából a legjobb megoldás a magyar nemzetiség kizárólagosan első helyen való megjelölése. „Világossá kell tennünk, hogy a szlovák házastárs, állampolgárság, iskola, felmenők nem azt jelzik, hogy valakinek szlovák a nemzetisége” – tette hozzá.

A www.nepszamlalas.sk weboldal mellett a kezdeményezés facebookos oldala, valamint instagram-oldala (https://www.instagram.com/nepszamlalas_2021_sk/ ) is elérhetővé vált. A tartalommal folyamatosan bővülő weboldalon az alapvető kérdések és válaszok mellett az aktivisták és a támogatók jelentkezését is várják, ahogy a települések előző népszámlálási eredményeit is meg lehet tekinteni.

Tokár Géza társszervező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezetek közti egyeztetések 2020. májusa óta tartanak, a járvány okozta korlátozások előtt havi szinten zajló személyes találkozókon döntöttek a kampány prioritásairól. Az írásos és virtuális anyagok mellett a kampánytalálkozókra akkor kerülhet sor, ha a járványhelyzet ezt engedi – hívta fel a figyelmet Tokár.

A kapcsolódó kérdésekre válaszolva az aktivista rámutatott, nehéz meghatározni, mikor számít sikeresnek a kampány. „Míg tíz éve egy konkrét számot kaptunk arra vonatkozólag, mennyi magyar nemzetiségű állampolgár él Szlovákiában, most hármat is megismerünk majd, értelmezés kérdése, hogy a pusztán magyar identitású lakosok mellett miként tekintünk a másodlagosan szlovák vagy roma, vagy csak másodlagosan magyar nemzetiségű csoportra” – fejtette ki Tokár. A kampány jelenleg önfinanszírozásból zajlik, a szervezők a magyarországi és szlovákiai forrásteremtés szempontjából is felmérik a lehetőségeiket. A szlovákiai népszámlálás 2021. február 15. és március 31. között zajlik. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson 458 467 fő, a lakosság 8,6 százaléka vallotta magát magyarnak.

  • sajtóközlemény


Hagyj üzenetet