Ilyen volt – Gombaszög 2013 számokban

Ilyen volt – Gombaszög 2013 számokban

Néhány már ismert adat és sok új érdekesség is kiderül a tavalyi Gombaszögi Nyári Táborról a regisztrációs statisztikák elemzése után. Az eddigi legnépesebb táborban a hat nap alatt 131 programpont, több mint 120 vendég és előadó és 1573 résztvevő fordult meg Pozsonytól Nagykaposig.

Az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb közéleti eseményévé váló fesztiválra és szabadegyetemre tavaly az összes szlovákiai magyar régióból érkeztek látogatók. A legtöbb táborozó, az állandó résztvevők egyötöde a Komáromi járásból érkezett. A távolság tehát nem akadály, ha a Gombaszögi Nyári Táborról van szó. Az is kiderül a statisztikákból, hogy a látogatók több mint fele, 55% a nyugati régiókban lakik. A legnépszerűbb város is Komárom volt 61 táborozóval, a második Kassa lett 48 részvevővel, utánuk Dunaszerdahely, Rozsnyó, Pozsony és Érsekújvár következik 22-21 táborozóval. A statisztikából kiderül, összesen 179 szlovákiai településről érkeztek táborozók, ami több mint a felvidéki magyar városok és falvak harmada. Szlovákián kívül még Magyarországról, Csehországból, Szlovéniából, Horvátországból, Romániából, Ukrajnából, Ausztriából és Németországból érkeztek táborlakók.

jarasok

A regisztrációnál arra is kíváncsiak voltak a szervezők, milyen közlekedési eszközzel érkeztek a táborozók. A válaszadók majdnem 60%-a autóval utazott, 40% pedig a tömegközlekedést – beleértve a tábori és a hagyományos buszt illetve vonatot – választotta. Négyen viszont biciklivel érkeztek Krasznahorkára, hárman pedig gyalogosan.

Gombaszög gerincét 2013-ban az egyetemisták adták a résztvevők csaknem kétharmadával. 9% volt középiskolás, akiknek a fele épp a középiskola és az egyetem közti szabadidejét töltötte. Minden negyedik táborozó dolgozó volt, 6% pedig egyéb, köztük csecsemőkkel, totyogókkal, nyugdíjasokkal, alapiskolásokkal és munkanélküliekkel. A legtöbb egyetemista városaként Pozsonyt, Budapestet és Komáromot jelölte meg, a középiskolások versenyét pedig Komárom, Kassa és Újvár nyerte.

fogl

A résztvevők felét a 18-25 éves korosztály tette ki, de bőven akadtak idősebbek és fiatalabbak is. A legfiatalabb résztvevő a látogatásakor 257 napos volt, a legidősebb pedig 71 éves.

korfa

A regisztrációs kérdőív arra is kitért, hogy milyen tényezők alapján választanak a résztvevők a nyári programkínálatból. A válaszok igazolják a Gombaszögi Nyári Tábor sokszínűségét, hiszen a különböző okokra adott válaszok száma között csupán minimális különbség van, és sokan választani sem tudtak.

vend

A regisztrációból számos érdekes tény is kiderül. Ilyen például az, hogy a keresztnevek versenyét a fiúk körében a Péter, míg a lányok körében a Katalin nyerte. A tábor ideje alatt összesen 19 résztvevőnek volt születésnapja. A kérdőív kitért arra is, a belépéskor kérnek-e ölelést a táborozók, amire 888 résztvevő felelt igennel. De az adatokból az is kiderül, hogy a felvidéki résztvevők 84%-a adta meg magyarul vagy kétnyelvűen a települése nevét, míg ez a szám 2012-ben 65% volt.

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor július 15. és 20. közt kerül megrendezésre. A programról részleteket tavaszra ígértek a szervezők, a zenei kínálatról viszont márciusig lehet véleményt mondani a tábor honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon, a szavazók között egy ingyenjegy kerül kisorsolásra. Az újdonságokért érdemes követni a tábor facebook odalát is a www.facebook.com/gombaszog cím alatt.

Orosz Örs, főszervezőHagyj üzenetet