Turisztikai látogatóközpont nyílik Várhosszúréten

Turisztikai látogatóközpont nyílik Várhosszúréten

Turisztikai látogatóközpontot nyit idén júniusban a várhosszúréti Jozefína Panzióban a Gömöri Ifjúsági Társaság (GIT). A terv megvalósítását a Kárpátok Alapítvány 800,- eurós támogatásban részesítette „Kárpáti Vándorlás” (Karpatská vandrovka) elnevezésű pénzalapjából.

A központ célja a Várhosszúréten, a Rozsnyói-katlanban, illetve a Gömör-Tornai-karsztban található természeti látványosságok, kulturális-történelmi emlékek és idegenforgalmi szolgáltatások népszerűsítése. 10A leendő látogatóközpont két helyiségből áll – a GIT irodája információs központként fog működni, ahol a környék kézműveseinek és kistermelőinek termékeit is bemutatják a látogatóknak, és egy átépített 500 éves pajtából, ahol a karsztvidék látványosságait bemutató kiállítás kap helyet. A kiállítás főleg a Szlovák-karszt Nemzeti Park Igazgatóságának, valamint a várhosszúréti Buzgó-cseppkőbarlangban működő barlangi túravezető-szolgálatnak az ismeretterjesztő anyagait fogja bemutatni. Ezt az épületet környezeti nevelés céljára is hasznosítani akarják a kezdeményezők együttműkpanzioödve a Rozsnyói járás oktatási intézményeivel, a Szlovák-karszt Nemzeti Park Igazgatóságával és a Rozsnyói Bányászati Múzeummal.
A pajta rekonstrukcióját a panzió tulajdonosa, Parditka József vállalta magára, míg a központ működtetését a GIT fogja végezni. Az átalakítási munkákból azok a lengyel, ukrajnai és romániai fiatalok is kiveszik a részüket, akik a GIT-nél töltik szakmai gyakorlatukat az Európai Önkéntes Szolgálat keretében. Ezen kívül a rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Szakközépiskola vezetése is támogatja a kezdeményezést, tavasz óta az építőmesteri szakon tanuló diákjaik is ide járnak szakmai gyakorlatra, hogy segítsenek a kőműves munkákban. A Kárpátok Alapítvány támogatása főleg az információs iroda berendezésének kialakítását és a központ megnyitását szolgálja. A terv kezdeményezői és támogatói azért tartják fontosnak a központ beindítását, mert a krasznahorkai vár bezárása óta jelentősen lecsökkent a környékre látogató turisták száma.

KN-logo-velke-stred-far.

A Kárpátok Alapítvány 2010-ben indította útjára a Kárpáti Vándorlás elnevezésű kezdeményezését. A program lényege, hogy pénzforrást gyűjtsön a Kelet-Szlovákiában – Eperjes és Kassa megyében – működő civil szervezetek projektjeinek támogatására. Az adakozók olyan fizikai személyek, vállalkozók, vállalatok, illetve vállalati kollektívák lehetnek, akik/amelyek egy 50 kilométeres túra megtételére vállalkoznak Stószfürdő és Kassa között, s részvételi díjként fejenként 100,- euróval gyarapítják a Kárpáti Vándorlás Pénzalapot. Az alapítvány az összegyűjtött adományokat a következő évben pályázat útján osztja szét a projektjeiket benyújtó civil szervezetek között.Karpatska_vandrovka_2013_logo_okruhle

A Kárpáti Vándorlás Pénzalap idei pályázatát „Máme radi východ“ (Szeretjük keletet) néven hirdette meg. A felhívásra 44 szervezet nyújtott be pályázatot. Ezek közül öt projekt részesült támogatásban. A kedvezményezettek, köztük a Gömöri Ifjúsági Társaság 2014. április 7-én írták alá a támogatási szerződéseket ünnepélyes keretek között az alapítvány kassai székhelyén.

A Kárpátok Alapítvány tagja az Ukrajnában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában tevékenykedő, szintén Kárpátok Alapítvány néven működő adományosztó szervezetek hálózatának – International Carpathian Foundation Network. A szlovákiai alapítvány célja a kelet-szlovákiai régió fejlődésének elősegítése és a szegénység mérséklése a régióban a helyi közösségek fejlesztése által.

-rozsnyovidek.sk, szöveg: Kmotrik Péter, fotó: Marcjanna Błudzień, Jozefína Panzió FB



Hagyj üzenetet