Szerencsiek látogatása Rozsnyón – találkozások, városnapok, látnivalók

Szerencsiek látogatása Rozsnyón – találkozások, városnapok, látnivalók

Rozsnyó egyik testvérvárosából, a magyarországi Szerencsről is érkeztek látogatók a szeptember 12. és 14. között lezajló Rozsnyói Városnapok és Vásár nyitó rendezvényeire. A félszáz főt számláló csoport a főtér nevezetességeivel ismerkedett, találkoztak a város vezetésével, és természetesen részt vettek a városnapok programjain is. 

Szerencs város önkormányzata 2018 végén pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, és 1,1 millió forint támogatást nyert el a 2019-es évre a magyar-magyar testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a szlovákiai Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel – tájékoztatta portálunkat a Szerencsi Polgármesteri Hivatal munkatársa. A pályázat célja a meglévő együttműködések kölcsönös fejlesztése, a közös kultúra megőrzése, a már hosszú évek óta fennálló kapcsolatok ápolása, a közös nemzeti azonosságtudat megerősítése.

A sikeres projekt egyik elemeként 2019. szeptember 12-én a Szerencsi Polgármesteri Hivatal dolgozóiból és a Nyárutó Klub tagjaiból álló 50 fős csoport vett részt a Rozsnyói Városnapok és Vásár programján. A látogatás során Michal Domik rozsnyói városvezető fogadta Nyiri Tibor szerencsi polgármestert és dr. Barva Attila jegyzőt, valamint találkoztak a helyi önkormányzat képviselőivel és a Rozsnyó Partnervárosaiért Polgári Társulás tagjaival is – tudtuk meg a szerencsi delegációtól.

A nap folyamán a csoport tagjai megtekintették a történelmi városházát, a főtér közepén magasodó tűztornyot, részt vettek a városnapi ünnepségek hivatalos megnyitóján, élvezték a színpadi programokat és nézelődtek a kirakodóvásárban. Bár az előre eltervezett programban nem szerepelt, de szerencsére lehetőségük volt rá, hogy a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában a hivatalos megnyitó előtt megnézzék azt a kiállítást is, amelyen a 2019-es Rozsnyói Malom Nemzetközi Festőtáborban készült műveket állították ki, köztük a szerencsi Suhaj Zoltán és Perecsi Enikő munkáit is.

Király J., fotó: rozsnyovidek



Hagyj üzenetet