Elkezdődött az új tanév – három iskola kivételével indul az oktatás

Elkezdődött az új tanév – három iskola kivételével indul az oktatás

Ma hozzávetőleg 693 ezer tanuló tért vissza az iskolapadokba, mivel kezdetét vette a 2020/2021-es tanév, amelyre rányomja a bélyegét az új koronavírus-járvány miatti válság, hasonlóan az elmúlt iskolaév második feléhez. Az iskolákban számos higiéniai előírás lesz érvényben. Az iskolákba történő visszatérés minden alapiskolás tanulóra és középiskolás diákra kötelezően vonatkozik.

Három iskola kezdi később a tanévet – derül ki az oktatásügyi tárca rendelkezésre álló információiból. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter erősítette meg a stomfai (Stupava) Kpt. Nálepku utcai Alapiskola tanévnyitóján tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

„A többi iskola ezt nem jelezte, úgyhogy indul a tanév, és bízom benne, hogy a legrosszabb esetben is csak a narancssárga fázisig jutunk, a vörös fázist pedig elkerüljük” – mondta a miniszter a TASR tájékoztatása szerint. Három iskolában nem nyitották meg a tanévet. „Néhány napig eltart, míg ezt kiértékeli a regionális közegészségügyi hivatal, és ajánlásokat fogalmaz meg a folytatással kapcsolatban” – magyarázta Gröhling. Emlékeztetett: az oktatásügyi tárca nem tervezi az iskolák széleskörű bezárását, ez csak helyi szinten jön számításba.

„Ez a tanév a szokásostól eltérő lesz, de bízom benne, hogy a közegészségügyi hivatal által bevezetett intézkedéseknek köszönhetően megbirkózunk a helyzettel, és két hét után úgy folyhat a tanítás, ahogy azt megszoktuk” – közölte a tárcavezető. Figyelmeztetett: ha az iskoláknak sikerül megbirkózniuk az első két héttel, akkor a többivel is meg fognak tudni birkózni.

Az oktatásügyi minisztérium szerdán indítja az EDU TV nevű oktató-tájékoztató portálját. „Itt szakemberek videóit tesszük majd közzé, hogy jobban megbirkózzunk a helyzettel. Ezenkívül útmutatókat, grafikonokat, rövid videofilmeket és interjúkat fogunk bemutatni” – mondta a miniszter. Az oktatásügyi tárca vezetője megjegyezte: kedden (szeptember 1.) este Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel is tárgyalt. A csapata pénteken fog összeülni. „Az iskolák minden kérését begyűjtjük, és remélem, hogy a szakértők pénteken további ajánlásokat adnak, amelyeket megvalósíthatunk” – így Gröhling.

Arra a kérdésre, hogy mit kell tenni, ha a tanuló elutasítja az arcmaszk viselését, a miniszter azt felelte, hogy ennek megkövetelése nagyon nehéz feladat elé állítja a tanárokat. „Meg kell vele birkóznunk, el kell magyarázni a gyerekeknek, hogy a maszkok két hétig történő viselése a legkevesebb, amit magukért és a családtagjaikért tehetnek” – magyarázta. Hozzátette: azokat a gyerekeket, akik elutasítják a maszk viselését, a tanároknak figyelmeztetniük kell. Ha ez sem segít, akkor az iskola igazgatójának vagy fenntartójának kell lépnie.

Az iskolások közül csaknem 498 ezer az alapiskolás tanuló, s több mint 59 ezer első osztályos van közöttük. A középiskolás diákok feltételezett létszáma nem egész 196 ezer, közülük több mint 41 ezer az első osztályos diák – közölte a TASR-rel az oktatásügyi minisztérium. Az oktatás 2.074 alapiskolában, 433 középiskolában, 219 gimnáziumban, 198 konzervatóriumban és 16 sportiskolában (középiskolák) veszi kezdetét.

A tárca útmutatót dolgozott ki az iskolák számára, amelyek ún. “jelzőlámpa” – amelynek három színe lesz: zöld, narancssárga és vörös – alapján fognak eljárni. A zöld szín biztonságot jelent, a narancsárga fokozatot akkor vezetik be, ha felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja az iskola egy tanulójánál vagy alkalmazottjánál. A vörös fázishoz rendelt intézkedések akkor lépnek életbe, ha több tanulónál vagy pedagógusnál is megerősítik a fertőzés gyanúját.

  • tasr, fotó: SZK Egészségügyi Minisztériuma FB


Hagyj üzenetet