A járási hivatalok fogják koordinálni az országos tesztelést

A járási hivatalok fogják koordinálni az országos tesztelést

Az újabb országos tesztelés január utolsó előtti hétvégéjén esedékes, az akciót a tervek szerint a járási hivatalok fogják koordinálni. Ebben egyeztek meg hétfőn (január 11.) az érintett felek – tájékoztatott ma a TASR hírügynökség. 

“A részleteket még finomítani, pontosítani fogjuk. Az önkormányzatok jelentős mértékben ki fogják venni a részüket a szervezésből, de az egész akció levezénylése, a kapacitástervezés és a koordinálás a polgári védelmi válságkezelési eljárásokkal összhangban a járási hivatalok feladata lesz, Pozsony és Kassa esetében a magisztrátusoké” – vázolta fel az előzetes tervet Lukáš Baňacký, Pozsony Lamacs városrészének polgármestere, aki a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását (ZMOS) képviselte a hétfői találkozón.

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő hétfőn bejelentette: két héten belül újabb országos tesztelésre kerül sor. A tömeges tesztelést addig fogják megismételni, amíg az adott járásban az incidencia aránya nem csökken 0,5 százalék alá. A kijárási tilalom alól csak az kaphatna kivételt, aki negatív teszteredménnyel rendelkezik. „Úgy kell ezt véghezvinnünk, ahogy ősszel tettük Árva térségében” – hangsúlyozta Matovič, aki szerint részben az agresszívabb brit koronavírus-mutáció jelenléte miatt a lockdown jelenlegi formája nem elég hatékony. Hozzátette: a még keményebb lockdown óriási gazdasági károkat okozna az országnak.

  • tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet