Gömöri barlangok az UNESCO Világörökség jegyzékében – kiállítás a 25. évfordulón

Gömöri barlangok az UNESCO Világörökség jegyzékében – kiállítás a 25. évfordulón


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye új kiállításra hívja az érdeklődőket. Az UNESCO barlangok a Szlovák-karszt Nemzeti Parkban című tárlat megnyitójára 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 15:30 órától kerül sor a főtéri Galériában.

2020-ban emlékezünk meg arról, hogy 25 éve írták be az Aggteleki és Szlovák-karszt természeti kincseit az UNESCO Világörökség jegyzékébe – emlékeztet nyilatkozatában a múzeum. Az évforduló mellett nagyon aktuális a világörökség védelmének témája is, mivel Kassa megye egyedülálló karszt-területe specifikus, és nagyon érzékenyen reagál minden, környzetszennyezés okozta változásra. A kiállítás látogatói jobban megismerhetik a Szlovák-karszt Nemzeti Parkot, főleg a Kassa megye területén található, világörökségi listán jegyzett barlangokat.

A kiállítás védnöke Rastislav Trnka megyeelnök, aki szerint bár sokan azt hiszik, Kelet-Szlovákia a világ végén van, valójában itt világra szóló kincsek találhatók, mint például a barlangjaink.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum idén minden jelentősebb rendezvényét (Föld Napja, Múzeumok és Galériák Éjszakája, gyermeknap, Nyári múzeum-pedagógiai napok) ennek a témának szentelte. A kiállításon a háromdimenziós tárgyakon és szakszövegeken kívül profi fényképészek által készített egyedi fotók is láthatók majd – tájékoztatta portálunkat a múzeum. A tartalom kialakításánál közreműködött a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum, mely a kiállítás anyagának jelentős részét kölcsönözte. A kiállítás összeállítói interaktív elemeket, például mikroszkópot és barlangász eszközöket is elhelyeztek a látnivalók között.

A kiállítás kísérőrendezvényeként tematikus filmek vetítése várja a látogatókat, valamint ismeretterjesztő előadásokat és tematikus workshopokat szerveznek az óvodások, alapiskolás és középiskolás diákok részére.

A kiállítás 2021. január 31-ig tekinthető meg, ezután a kiállítási tárgyak a Rozsnyói Bányászati Múzeumnak a Szlovák-karszt és környéke természetrajzát bemutató, állandó tárlatának részévé válnak.

– pr-i, rozsnyovidek

 



Hagyj üzenetet