Bányászok Napja Rozsnyón

Bányászok Napja Rozsnyón


Esemény részletek


A Rozsnyói Bányászati Múzeum a Bratstvo (Testvériség) Gömöri Bányászegyesülettel együttműködve a „Bányászok Napja a Rozsnyói Bányászati Múzeumban“ című rendezvénnyel emlékezik meg immár hagyományosan a bányászok jeles ünnepéről.

A rendezvényre 2020. szeptember 11-én kerül sor 9:00 és 17:00 óra között a Sentinel Élményközpontban (Šafárik u. 43).

„Azon kívül, hogy a Gömör bányászatát és kohászatát bemutató tárlatra kedvezményes belépést biztosítunk, a nyilvánosság számára ünnepi felvonulással is készülünk, mely a Sentinel Élményközpottól a bányász emlékműig vezet. A visszatérés után a múzeum új interaktív, kötélpályás részének bemutatása van programon, ami a helyi bányászegyesület tagsági gyűlésével és Norbert Mogyorósi Lanovky című előadásával lesz egybekötve,“ tájékoztatta portálunkat Juliána Kelemenová, a múzeum munkatársa.

A bányászat kitörölhetetlenül összefonódott Kassa megye történelmével. Annak ellenére, hogy a keleti régióban mára sok bánya megszűnt, a Bányászok Napján emlékezünk a régi hagyományra, emeli ki a múzeum nyilatkozata. A franciák ezt a napot már a középkor óta megünneplik, az egykori Szovjetunióban 1948, Amerikában 2009 óta tartják számon az ünnepet. A volt Csehszlovákiában a bányásznapi ünnepségek először 1949. szeptember 1-jén zajlottak. Szlovákiában a bányászok, geológusok, kohászok és olajmunkások napjának hagyományos ünnepe „Salamandrové dni“ (Szalamandra napok) néven 1998 óta zajlik Selmenbányán.

– pr-i, rozsnyovidek



Hagyj üzenetet