50. Könyvkuckó / Károlyi Csaba: Mindig más történik

50. Könyvkuckó / Károlyi Csaba: Mindig más történik


Esemény részletek


A sorrendben 50. Könyvkuckó rendezvényre 2016. május 6-án, pénteken 16.30-kor kerül sor a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában (Bányászok tere 25.). Károlyi Csaba Mindig más történik (25 irodalmi beszélgetés) című kötetéről Ambrus Ferenc, az est házigazdája beszélget a szerzővel.

Károlyi Csaba (1962) – irodalomkritikus, szerkesztő, író, egyetemi tanár. Az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, a könyvkritika rovat szerkesztője.

károlyi mindig

„Folyamatosan a Saul fia hatása alatt vagyok. Valószínűleg ilyen film még tényleg nem volt. Ha pedig ez így van, akkor adjunk bele mindent azért, hogy kifejezzük valahogy azt, amit nekünk ez a kivételes alkotás jelent. Ez hazafias kötelességünk. Kulturális és intellektuális kötelességünk is. Sőt, most kivételesen még azok is nyugodtan csatlakozhatnak hozzánk, akik csak a pártállam mamelukjai, akik a vásárlásmentes vasárnapon, a szagos mise után, a „polgári” család ebédje közben társalognak esetleg a sikerről, és kénytelenek nem meghallani egy-egy durvább kiszólást, melyet radikálisabb családtagjaik eresztenek meg a filmmel kapcsolatban.
De ez itt könyvkritika, erre kell tehát koncentrálnom.
Váradi Júlia összeállított egy kötetet a filmről szóló interjúiból, melyeket a Klubrádió Dobszerda című műsorában készített.”

„Mint minden gyors munka, ez is kicsit kapkodós lett. A hátsó borító már azután készült el, miután kihirdették az Oscart, a sietség ára azonban, hogy ezt olvashatjuk: az alkotók „sok éven át készültek ennek (…) a filmnek az elkészítésére”. Semmi kifogásom az ellen, hogy minél többen jó üzletet csináljanak ebből a sikerből (a könyvet is gyorsan el kell adni, a kiadó pénzből él, és azt nemes célokra fordítja), de odafigyelhettek volna arra, hogy Nyiszli Miklós-könyvből vett súlyos idézetek ne rózsaszín emlékkönyvbe való giccsbetűkkel legyenek szedve, és a szöveggondozás is lehetett volna alaposabb, elárulhatták volna például, hogy a V. A. monogram Vagner Annát vagy Váradi Andrást jelöli-e, valaki tudhatta volna, hogy Jeles Andrással kapcsolatban nem Monteverdi Birkózóköréről van szó, hanem a Monteverdi Birkózókörről, Thomas Mann regényének az a címe, hogy A varázshegy, Borowsky meg helyesen: Borowski.„

(Élet és Irodalom, 2016. április 1., részletek)

  • rozsnyovidek.sk, fotó: www.es.hu

Még több programajánló: a RENDEZVÉNYEK rovatban, illetve a naptár egyes napjaira kattintva.

Köszönjük, ha híreinket, programajánlóinkat megosztja barátaival, ismerőseivel is!Hagyj üzenetet