Különleges viaszbábuk kiállítása nyílik a Galéria pincéjében

Különleges viaszbábuk kiállítása nyílik a Galéria pincéjében


Esemény részletek


Szokatlan helyszín, hátborzongató téma. November második hetében a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájának pincéjében ritkán látható, egyedi tartalmú kiállítást szerveznek. A „Különleges emberek – az emberi test katasztrófái“ című, egy hétig megtekinthető viaszbábu kiállítás olyan furcsa embereket mutat be, akiknek fogyatékossága átok és áldás is volt egyben.

Társadalmunkban régóta előfordulnak a többségtől jelentősen eltérő külsejű egyének. Az emberek elzárkóztak tőlük, ugyanakkor furcsaságukkal vonzották őket. A fogyatékosság gyakran hihetetlen erőt és elszántságot adott ezeknek az embereknek, hogy szembeszálljanak a sorsukkal és szokatlan külsejüket mint ajándékot mutassák meg környezetüknek, vágytak a tiszteletre és az elismerésre. Cirkuszokban és panoptikumokban dolgoztak, sokszor elképesztő produkciókat tanultak be, melyekkel még inkább fokozták a látogatók kíváncsiságát.
A rozsnyói Galériában szervezett kiállításon a közönség viaszbábuk formájában láthatja ezeket a furcsa, kétfejű, kétarcú, négyszemű embereket, sziámi ikreket vagy a farkasember-szindrómában szenvedő férfi alakját – tájékoztatott Pavol Horváth, a múzeum munkatársa. A korabeli adatok szerint a pétervári antropológiai múzeumban 25 élethű viaszmást készítettek a művészek orvosi célokra használt szem- és fogimplantátumok felhasználásával, és a viaszba valódi emberi hajat tűztek. Ennek is köszönhető, hogy a szobrok tökéletesen élő hatást keltenek.

viaszbábukA téma mellett a kiállítás helyszíne is különleges, hiszen a viaszfigurákat a Bányászati Múzeum Galériájának pincehelyiségeiben helyezik el, melyek általában nem látogathatók a nyilvánosság számára, és már maga a pince megtekintése is rendhagyó élménynek ígérkezik.

A kiállítás a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri Galériájában (Bányászok tere 25) tekinthető meg 2016. október 7-től 13-ig 10.00 és 18.00 óra között. A belépőjegyek ára gyerekeknek 6 éves kortól, diákoknak és nyugdíjasoknak 3 €, felnőtteknek 4 €, 10 főnél nagyobb iskolai csoportoknak 2 €/fő (a kísérőnek ingyenes). A viaszbábu kiállítás idején a múzeum kedvezményes belépést kínál a Galéria többi aktuális tárlatára.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet