Mit rejt a kastély – az Andrássy családhoz kapcsolódó, eddig sosem látott tárgyak kiállítása

Mit rejt a kastély – az Andrássy családhoz kapcsolódó, eddig sosem látott tárgyak kiállítása


Esemény részletek


A betléri Andrássy-kastély következő kiállítása eddig még be nem mutatott, különleges tárgyakat tár a látogatók elé. A megnyitóra 2015. december 5-én, szombaton délután 14.30 órától kerül sor.

A főidényen kívüli első kiállítás a betléri múzeumban kiváló alkalom arra, hogy a látogatók azt is megnézhessék, amire a klasszikus tárlatlátogatások alkalmával nincs lehetőség. A betléri kastély az egyetlen Szlovákiában, mely a második világháború után megőrizte eredeti berendezését, ennek köszönhetően zugaiból a mai napig a leghihetetlenebb kincsek kerülnek elő. A múzeum kurátorai most négy témakör segítségével bemutatják az utóbbi időszak felfedezéseit, “leleteit”. A padlásokról, a zárt ajtók mögül vagy a szekreterek titkos fiókjaiból a vitrinekbe kerülnek azok a tárgyak, melyek Európa egyik legjelentősebb arisztokrata családjának történetéről, fényűzéséről, sorsáról mesélnek. A kiállítás célja, hogy bemutassa, milyen igényes és összetett a kurátorok munkájának folyamata, akik ezekről a tárgyakról gondoskodnak.

A múzeum történetében először lesz szó az Andrássyak olasz rokonairól, a látogatók elkalandoznak Ázsia távoli egzotikus országaiba, megtudhatják, hogyan vadásztak Betlérben, és azt is, milyen téli sportokat kedveltek legjobban a betléri grófok.

A kiállításhoz érdekes kísérőrendezvények is tartoznak, melyek kiegészítik nemcsak a kastély múltjának képét, hanem rámutatnak a történészek, művészettörténészek, muzeológusok, levéltárosok, restaurátorok vagy konzervátorok hangyaszorgalommal végzett, sokszor láthatatlan munkájának jelentőségére is.

kastely

A KIÁLLÍTÁS KÍSÉRŐRENDEZVÉNYEI

2015. 12. 6. (vasárnap)
15:00 Kurátori tárlatvezetés a kiállításon (Július Barczi)

2016. 1. 23. (szombat)
15:00 Kurátori tárlatvezetés a kiállításon (Tímea Mátéová)

2016. 2. 20. (szombat)
14:00 Mit rejt a múzeum filmtára – a kiállítás megtekintése és rövidfilmek vetítése, melyek a betléri múzeum fennállása során keletkeztek (meleg tea és forralt bor mellett)

2016. 3. 5. (szombat)
15:00 A történelmi könyvtár titkos ajtaja mögött – a kurátorok bemutatják a leletet, mely hosszú évtizedekig rejtőzött a kastély könyvtárának zárt ajtói mögött

2016. 4. 2. (szombat)
14:00 A kiállítás zárása, téma: Mit ajándékozott a gróf a gömörieknek…

A múzeum szakképzett munkatársai kérik a betléri és környékbeli lakosság együttműködését azon tárgyak dokumentálásában, melyeket valaha elődeik vagy ismerőseik kaptak az Andrássyaktól. Minden érdekes lehet, ami összefügg a betléri kastéllyal, a krasznahorkai várral, a parnói (Parchovany) kastéllyal vagy magával az Andrássy családdal.

Az alapiskolás tanulók és középiskolás diákok számára “Mit rejt a kastély” címmel szerveznek foglalkozásokat, melyek során tapasztalatokat szereznek olyan valódi kiállítási tárgyakkal, melyek egykor az Andrássy család tagjainak tulajdonában voltak.

Kapcsolat: judita.krajciova@snm.sk, 0918 686 634

  • rozsnyovidek.sk, forrás: SzNM BM


Hagyj üzenetet