Pelsőcön zajlott a Bíborpiros szép rózsa járási fordulója

Pelsőcön zajlott a Bíborpiros szép rózsa járási fordulója

A Csemadok Rozsnyói Területi Választmánya 2011. május 13-án rendezte meg a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő járási fordulóját Pelsőcön.

A kultúrházban délelőtt a gyermekek versenyeztek, a továbbjutottak között van többek között Uličná Lucia, Molnár Klaudia és Ibos Bálint (Ref.AI Rozsnyó), Körtvély Kitty és Ragán Adrián (Tornagörgői AI), Hegedűs Ákos és Gecs Vivienn (Szádalmási AI).
A hangszeres  kategóriában továbbjutottak a várhosszúréti citerások és a rozsnyói Ref. AI citerazenekara, citeraszólóval Burkus József (Szádalmási AI).
 
A felnőtt kategória csoportjainak és szólistáinak versenye délután 17 órától vette kezdetét, ebben 10 népdalkör és 4 szólista versenyzett.
A kerületi fordulóba, amely a tervek szerint októberben lesz Nagykaposon, a szakmai zsűri döntése alapján a tornagörgői Mezei Virágok, a hárskúti Rozmaring, a BERKŐ-Berzéte-Kőrösi népdalkör, valamint a Cházár András nevét viselő jólészi népdalkör jutott tovább.
Szólóénekben Gebe János (Jólész) és citeraszólóval  Ulman Gábor (Várhosszúrét) jeleskedett, így ők jutottak be a kerületi döntőbe.
A népdalverseny közös énekléssel és megvendégeléssel ért véget.

A Bíborpiros szép rózsa (Örökség) című országos népzenei vetélkedő főszervezője a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, szakmai rendezője pedig a Csemadok Művelődési Intézete. A megmérettetést immár nyolcadik alkalommal hirdették meg népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, hogy országos fórumot biztosítson a népdal és népzene kedvelőinek.
Az októberi nagykaposi kerületi válogató után az országos döntőt 2011 novemberében Dunaszerdahelyen szervezik.

forrás és fotó: Felvidék.ma, sze
www.csemadok.sk

Dátum: 2011-05-16
Helyszín: Pelsőc,


Hagyj üzenetet