Regionális Bionap Gömörszőlősön – Gömör-Tornai Nyár 2011

Regionális Bionap Gömörszőlősön – Gömör-Tornai Nyár 2011

A szombati nyitó ünnepség után június 26-án, vasárnap néhány faluval odébb, Gömörszőlősön, “a fenntartható faluban” folytatódott a Gömör-Tornai Nyár rendezvénysorozat.

A délelőtt folyamán a játszótér környékén gyermekprogramokkal várták az apróságokat, akik lelkesen díszítették a mézeskalácsot, ugráltak a szénában és arcfestésre sorakoztak. A  múzeumkertben felállították sátraikat a helyi, bio termékeket, házi csemegéket kínáló termelők. Közben zajlottak a szakmai előadások, majd kisebb-nagyobb csoportok indultak a vezetett falusétákra, így az érdeklődők elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek egy fenntartható falu életéből.
A délutáni program sztárja az Alma együttes volt, Öko-riadó című lendületes műsorukkal újabb rajongókat szereztek maguknak. A múzeumkertben folklórműsor és színdarab is szórakoztatta a közönséget, de a bográcsos, kemencés ételeknek is nagy sikerük volt.
A gömörszőlősi bionap programja a szórakozás mellett egyszerre nyújtott betekintést egy kis falu múltjába – az utókornak megőrzött, ma is használatban lévő épített örökség bemutatásával, a mezőgazdasági eszközök, használati tárgyak gazdag gyűjteményével -, ugyanakkor lehetséges receptet kínál a kis települések önfenntartóvá alakítása, az ökogazdaság és a szelíd turizmus összeegyeztetésére. 

-pr-


fotó: Prékop Ivett, Kmotrik Péter

Dátum: 2011-06-28


Hagyj üzenetet