Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában

Értékőrző magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában

Nemzetközi kiállítással nyitja meg kapuit Közép-Kelet-Európa első természetművészeti központja Bódvaszilason. A Művészetek Magtárát Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár (VM) és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár (NEFMI) avatja fel augusztus 17-én. Az egykori Eszterházy uradalomhoz tartozó, két volt magtár épületét több mint 2 millió euróból újította fel és alakította át az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az ALMA-Centrum obnovy a ochrany ľudovej architektúry a tradícií Gemera a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013“ keretében. A magtár átadása egyben a projekt záró rendezvénye is.

A XVIII. század végén, az egykori Torna vármegyében épült  magtárak szinte épségben vészelték át az elmúlt évszázadokat. A műemléki oltalom alatt álló épületek ökoturisztikai hasznosítására összesen mintegy 561 millió forintnak megfelelő eurót nyert az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága – együttműködésben a szádalmási (Szlovákia) ALMA-Centrummal (HUSK/0801/131/0046).

A bódvaszilasi MagtArt művészeti alkotótérként helyet ad természetművészeti eseményeknek (alkotótáboroknak, szimpóziumoknak, előadásoknak, workshopoknak), kiállítótérként (állandó és időszakos tárlatok keretében) bemutatja a programok során létrejött alkotásokat és a régióban elsőként létrehoz egy természetművészeti gyűjteményt. A Nemzeti Park  célja, hogy a természetművészeti, pedagógiai, turisztikai, tudományos és kulturális programoknak köszönhetően a Művészetek Magtára a térség egyik kiemelkedő kulturális intézményévé váljon. A volt uradalmi magtár tetőterében kialakított apartmanok ideálisak akár a hosszabb programok résztvevőinek elhelyezésére, de ugyanígy alkalmasak a konferenciák, workshopok előadóinak elszállásolására, vagy a térségbe látogató turisták vendégül látására is.
A Művészetek Magtára állandó kiállításának első alkotásait olyan neves művészek készítették el a helyszínen, mint Alan Sonfist (USA), Ko Seug-hyun (Korea), Liu Po-chun (Tajvan), Pál Péter (Románia), Anke Mellin (Németország), Ahmad Nadalian (Irán), Bukta Imre (Magyarország), Erőss István (Magyarország), Pokorny Attila (Románia), Szigeti Gábor Csongor (Magyarország), Balázs Péter (Magyarország), Takács Máté (Magyarország), Tomas Gugyela (Szlovákia).

A Művészetek Magtára kiállítása 2011. augusztus 17-től ingyenesen látogatható.

A felújított szádalmási magtár nagy szerepet játszik abban, hogy a látogatók megismerkedjenek a terület természeti értékeivel, az egykori Torna vármegye helytörténetével, hagyományaival, valamint az egykori Esterházy uradalom gazdasági, kulturális és társadalomszervező hatásaival. A Granárium átépítése és fejlesztése új teret nyit a Gömör–Tornai Karszt idegenforgalmának fellendítésére, melynek középpontjában a gasztronómiai- és a borturizmus áll. A felújított épület ad otthont a vidéki turizmus oktatóközpontjának, továbbá már most látogatható a Tornai Borút állandó borászati és borkultúra kiállítása is.

A fejlesztés a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával valósult meg (Értékőrző Magtárak – Műemlékek a turizmus szolgálatában, HUSK/0801/1.3.1/0046).
(sajtóközlemény)
www.husk-cbc.eu
www.hungary-slovakia-cbc.eu

forrás és fotó: http://www.magtart.anp.hu/magtart.anp/

Dátum: 2011-08-16


Hagyj üzenetet