Óraátállítás – kezdődik a nyári időszámítás!

Óraátállítás – kezdődik a nyári időszámítás!

Holnap, azaz március 25-én, vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk, mivel tekerünk egyet az óramutatón. Ez nem túl jó hír, az viszont igen, hogy mostantól hosszabbodnak a nappalok, tovább lesz világos és magunk mögött tudva “rosszkedvünk telét” várjuk a tavaszi megújulást.

Kint már kellemesen melegszik és naptárunkban sorjáznak a várva várt tavasz érkezését kísérő jeles események. Néhány napja Sándor, József és Benedek elhozták zsákban a meleget, köszönet érte.

A hét elején, pontosabban március 20-án reggel 6 óra tájt elérkezett a tavaszi napéjegyenlőség is, megkezdődött a csillagászati tavasz. Ez a nap általában 21-ére esik, most azonban a szökőév miatt egy nappal előbbre került. A tavaszi napéjegyenlőség fontos fordulópont az évben, ezen a napon a nappal és éjszaka egyforma hosszúságú és innentől kezdve egyre hosszabbak a nappalok, a néphit szerint a világosság veszi át a hatalmat a sötétség felett.

A tavaszi napforduló utáni első holdtöltét követő vasárnap jön el a kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvét, mely a feltámadás üzenetét hordozza és erre az időszakra esik a zsidó Peszách-ünnep is. A természet ritmusához erősen kötődő ősi népeknél, a pogányoknál, az egyiptomi kultúrában és a görög mitológiában is jelentős szerepe volt a tavaszi napéjegyenlőségnek és ünnepkörnek, amikor a fény feltámadását, a természet újjászületését ünnepelték. A magyar néphagyomány is őriz számos ősi eredetű tavaszköszöntő, termékenységi ünnepet, népszokást.
Ez az időszak ma is az újrakezdés, a külső-belső megtisztulás időszaka, hiszen ilyenkor érkezik el a kertünk, virágaink feléledésének ideje, jön a tavaszi munkák, a nagytakarítás, de a böjt, a testi-lelki megújulás ideje is.

Egy újabb kori szokás szerint pedig március utolsó vasárnapján, azaz holnap átállítjuk az óráinkat.
Az elszántabbak hajnali 2-kor igazítják át 3-ra, azaz egy órával előbbre a mutatót, ha mégsem érzünk erre késztetést kakashajnalban, reggel biztosan tegyük meg!
Ezzel megkezdődik a nyári időszámítás, az év naposabb és melegebb időszaka.

prékop, www.rozsnyovidek.sk

Dátum: 2012-03-24


Hagyj üzenetet