III. Pásztortalálkozó

Többezres közönséget vonzott a múlt hétvégén Várhosszúréten harmadik alkalommal megrendezett Pásztorok öröksége – pásztorok áldomása elnevezésű Pásztortalálkozó.

A rendezvény a falu középpontjában, a Buzgó vendéglőben és környékén zajlott, a kirakodóvásár pedig a patak túloldalán, a főutcán. A vendéglő melletti területen álltak a frissítőket, helyi finomságokat kínáló sátrak és néhány környékbeli ház udvara is megnyílt a látogatók előtt, de még így is hatalmas volt a tömeg az utcákon és a színpad előtt elhelyezett ülőhelyek is kevésnek bizonyultak. Valószínűleg a szervezőket is meglepte a látogatók nagy száma, hiszen ez a rendezvény mostanra szinte országos méretűvé nőtte ki magát, sőt nagyon sokan érkeztek Magyarországról is.

A program már pénteken elkezdődött az ifjú mesemondók, furulyások, táncosok versenyével, este pedig a Buzgó udvarán álló régi kultúrházban Agócs Gergely bevezető szavaival megnyitották Gyetvai Zoltán fotókiállítását. Ezt követően egy nagyszerű koncert keretében Juhász Zoltán és a ma is friss, 93 éves egykori juhász, Pál István muzsikált a megnyitó közönségének, majd táncház következett.
A szombati nap a pásztortűz meggyújtásával indult és aztán egész nap folyamán kínált látnivalót, kóstolnivalót a látogatóknak. A kirakodóvásár mérete és sokszínűsége az egész régióban egyedülálló volt, a pásztorélethez kötődő tárgyakon kívül számos egyéb kézműves, szemet gyönyörködtető egyedi portékát is lehetett kapni és népi mesterségek (kovács, kádár, kolompkészítő stb.) bemutatóját is láthattuk. A gyermekeket az egyik szomszédos udvarban elhelyezett "állatsimogató" kötötte le leginkább, itt kézműves foglalkozásba is bekapcsolódhattak és nem hiányozhatott a lovaglás sem. Délután következett a nap fénypontja, a pásztorok ünnepélyes bevonulása a színpad előtti térre, ahol köszöntötték őket és átadták a már elhunyt egykori pásztorok örököseinek a vándordíjat. A gálaműsorban egymást váltották a színpadon a mesemondók, táncosok, furulyások, a Dűvő zenekar húzta a talpalávalót a néptáncegyüttesek nagyszerű műsorához, majd Juhász Zoltán furulyás-dudás kíséretében Szvorák Katalin koncertje következett.

A szervezők magasra tették a mércét, a rendezvény nemcsak kiváló lehetőség őseink örökségének megismerésére, átadására, az ifjú tehetségek bemutatkozására, hanem bizonyítéka annak, hogy a jól megszervezett, családias hangulatú, színvonalas műsorszámokat felvonultató, kizárólag népi kultúrát közvetítő programoknak van közönsége, sőt rajongótábora.

A hírek.sk hírportálon megtekinthetik a Bartók Csaba és Bodnár Ottó által készített Pásztortalálkozóról szóló filmes tudósítást.

pr-, www.rozsnyovidek.sk
fotó: Prékop Ivett, Kmotrik Péter

Dátum: 2012-06-20