Kassa Európa Kulturális Fővárosa – megkezdődött a programsorozat

2013-ban Marseille mellett Kassa lett Európa Kulturális Fővárosa. A nagyszabású projekt nyitórendezvénye január 19-én és 20-án zajlott.

A nyitó hétvégét, mint ahogy az elmúlt időszakban magának a kulturális főváros projektjének alakulását számos fórumon bírálták. Nem látván bele a dolgok hátterébe és szakmai  részleteibe, botorság lenne véleményt mondani róla, az azonban bizonyos, hogy –  tekintettel a város múltjára és soknemzetiségű jellegére – az eseménysorozatból igencsak hiányzik a magyar programok, a helyi magyar művészek, csoportok megjelenése (a többi itt élő nemzetiséggel együtt). Szerves részei a város történelmének, kultúrájának, de jelen sokszínűségének is, ott lett volna a helyük Kassa európai szintű bemutatkozásánál. Arról, hogy a kulturális főváros éve alatt mégse maradjanak az itt élő illetve idelátogató magyarok programok nélkül, Magyarország Kassai Főkonzulátusa és néhány szervezőtársa gondoskodott.
A megnyitó két napja alatt városszerte kulturális programok tömkelege zajlott, melyeket lehetetlenség felsorolni és végiglátogatni. Szombaton az egyik leglátványosabb esemény, a Szent Erzsébet-székesegyház színes kivilágítása többezres tömeget vonzott és a hideg idő, szállingózó hó ellenére tele voltak az utcák, mindenfelé érdekes programba botlott a látogató, érezhető volt a pezsgés.
A már említett, a főkonzulátus által szervezett magyar rendezvények közül a nap folyamán zenei programot, filmvetítést láthatott a közönség, este pedig a Márai Stúdióban rendhagyó divatbemutató, a Semi Holsen zenekar közreműködésével előadott P’andiciel divatperformance  várta a nagyérdeműt.


Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 eseményeiről bővebben a hivatalos honlapon olvashatnak.
A magyar programok Magyarország Kassai Főkonzulátusa Kassa 2013 nevű weboldalán találhatók.

Képeinken a Dóm kivilágítását, illetve a divatperformance-t és a Semi Holsen produkcióját láthatják.

szöveg, fotó: Prékop Ivett