Előadás a 100 éve elhunyt Andrássy Dénes gróf életéről, jótékonyságáról

Előadás a 100 éve elhunyt Andrássy Dénes gróf életéről, jótékonyságáról

A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma kettős jubileumról emlékezett meg az utóbbi napokban: Andrássy Dénes gróf halálának 100. és a krasznahorkai várbeli Andrássy Franciska-múzeum megalapításának 110. évfordulójáról.

watermarked-DSCF1808

Március 7-én – pontosan a jótékony gróf temetésének 100. évfordulóján – korabeli festményekkel, dokumentumokkal, fotókkal illusztrált, szlovák nyelvű előadást szerveztek a rozsnyói történelmi városházán  “Gróf Andrássy Dénes – mecénás és filantróp” címmel. A zsúfolásig megtelt terem közönségét Lázár Éva, a betléri múzeum igazgatónője köszöntötte, majd Lörinčík Szilvia, a múzeum munkatársa előadást tartott Andrássy Dénes gróf családjáról, életútjáról.

watermarked-DSCF1847

Ezt követően Máté Tímea, a Műemlékvédelmi Hivatal dolgozója beszélt részletesen Andrássy Dénes temetéséről – az ünnepélyes gyászmenetről, résztvevőkről, szertartásról. A rendezvény utolsó részében Lörinčík Szilvia Andrássy gróf képzőművészeti tevékenységéről, emberbaráti és jótékony tetteiről emlékezett meg, többek között az uradalmi alkalmazottak számára létesített nyugdíjalapról, a krasznahorkai várban létrehozott Franciska-múzeumról, a faluban található Képzőművészeti Galériáról és a rozsnyói Franciska-szegényház (ma a Rozsnyói Bányászati Múzeum épülete) alapításáról. Az előadás végén várták a közönség kérdéseit illetve hozzászólásait, itt hangzott el a témához kapcsolódóan Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke részéről, hogy Várhosszúréten, Andrássy Dénes szülőfalujában a betléri múzeummal és más szervezetekkel együttműködve a közeljövőben szeretnének mellszobrot állítani Andrássy grófnak.

pr-i, www-rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet