45 centtel a vasúti kétnyelvűségért – csatlakozz Te is!

A vasúti kétnyelvűség bevezetése immár másfél éve a legkülönfélébb civil és önkormányzati kezdeményezések témája. A Szlovák Államvasutak (ŽSR) azonban mereven elzárkózik a kérések teljesítésétől. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az illetékesekből hiányzik az elemi jóindulat, hanem azt is, hogy egy olyan állapotot akarnak fenntartani, amely a kisebbségi, köztük a magyar nemzetiségű polgárok diszkriminációját jelenti. Ezen a helyzeten a jogszabályok változtatásával lehetne túllépni, ami világos helyzetet teremtene a vasúti többnyelvűség kérdésében.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia a nyelvhasználati jogok kiszélesítése érdekében felhívást intéz mindazokhoz, akik azonosulnak a kulturális sokszínűség alapelvével.
Most rajtad a sor, Te is tehetsz valamit a nyelvi jogok érdekében. Mutassuk meg a vasutakért felelős Közlekedési Minisztériumnak, hogy tényleges társadalmi igény van a kétnyelvű állomásnevek iránt!

AMIT TENNED KELL:

1. Töltsd le a vasúti kétnyelvűség törvényi rendezését szorgalmazó kérvényt » http://www.ketnyelvu.info/wp-content/uploads/2013/03/list-min-dopravy.doc
2. Töltsd ki neveddel és címeddel a hiányzó (pirossal megjelölt) részeket.
3. Helyezd borítékba, vegyél egy belföldi bélyeget, és add fel postán Ján Počiatek közlekedési miniszternek.

Címe:
Ing. Ján Počiatek
minister
Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho
rozvoja Slovenskej republiky
Námestie slobody č. 6.
P. O. Box 100
810 05 Bratislava

4. A levél elküldéséről adj hírt a facebookon, az esemény üzenőfalán vagy tölts fel róla képet, hogy pozitív példát mutass másoknak is.
5. Oszd meg az eseményt a facebookon, hívd meg barátaidat.
6. A való világban is vedd rá ismerőseidet, rokonaidat és családtagjaidat, hogy küldjék el a levelet.
7. Fotózd le az általad kitöltött levelet és küldd be a Facebook oldalunkra.

Együtt sikerülni fog!

Bővebben: weboldal, FB-profil és esemény

 

forrás: Kétnyelvű Dél-Szlovákia