V. Ongai Pálinkaverseny – várják a nevezéseket

V. Ongai Pálinkaverseny – várják a nevezéseket

Az Ongai Kulturális Egyesület 2014 januárjában rendezi meg az V. Ongai Pálinkaversenyt. Az idén megrendezett IV. Ongai Regionális Pálinkaversenyre 264 nevezőtől összesen 785 nevezett pálinka és párlat érkezett az ország egész területéről. A nevezések nagy száma jelzi a verseny széleskörű elismertségét, megerősítve a 2012-ben már elért, az ország egyik legnagyobb pálinkaverseny pozícióját. (2013-ban ez a szám már meghaladta a gyulai országos versenyre nevezett párlatok számát.) A versenyen a bérfőzetők és a magánfőzetők mellett a nagyobb kereskedelmi főzdék is képviseltették magukat.

 Szeretnénk a 2014 januárjában megrendezésre kerülő versenyünk színvonalát tovább emelni, és már az ország határain túlról is várjuk a nevezőket és résztvevőket. Számos újítást bevezetve szándékunkban áll az ongai verseny státusát oly mértékben megerősíteni, mely megkerülhetetlenné teszi a pálinkások világában. A versenyünkön olyan világszínvonalon is elismert szakemberek minősítik a benevezett párlatokat, akik a világ legnagyobb pálinka seregszemléjén, az Ausztriában megrendezett Destillatán is benne vannak a zsűriben. Ennek is köszönhető, hogy az ongai verseny Magyarországon egyedüliként a Destillata „előszobájává” vált. Ha valaki 2014 januárjában megrendezésre kerülő V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el Ongán, akkor kedvezményt kap a Destillata nevezési díjából, éppúgy, mint a többi általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb közép-európai versenyek résztvevői.

 2014-ben Magyarországon, pálinkaversenyen eddig még nem használt bírálati rendszer szerint történik az értékelés, aminek a lényege, hogy a pontok több mint 60%-át a szájban érezhető dolgokra adják a bírálók. Továbbfejlesztett pálinkabíráló szoftverrel történik a bírálat, mely minden korábbinál jobban kizárja a szubjektivitást: minden pálinkát legalább 4 fő, de szükség esetén akár 8 fő értékel egymástól függetlenül. A lehető legjobb bírákat igyekszünk meghívni a zsűrizéshez határon innen és túl, akik több elő-bíráló tréningen is felkészülnek a pálinkák minősítésére.

          Az eredményhirdetés az idén is egy nagyszabású gála, illetve pálinkabál részeként a lillafüredi Palotaszállóban kerül megrendezésre 2014. január 25-én, ahol a média képviselői és szponzoraink, támogatóink is méltó színvonalon lehetnek részesei rendezvényünknek, vehetnek részt a társadalmi zsűri munkájában. Ehhez támogatókat, főtámogatókat keresünk. Az 50 000 Ft-ot meghaladó támogatás esetén szeretettel várjuk szponzorainkat, támogatóinkat a társadalmi zsűri tagjai közé 2014. január 25-én 16.00 órára a társadalmi zsűrizésre Lillafüreden a Palotaszállóba, ahol a champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra a közönségdíjas pálinka egy állófogadás keretében. A támogatás fejében a műsorfüzetben, a rendezvény programjain a cégüknevét is feltüntetjük, illetve igény esetén reklám lehetőséget biztosítunk a verseny műsorfüzetében kb. 3 x 5 cm-es méretben. A támogatási összeg átutalható a következő számlaszámra: Ongai Kulturális Egyesület Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége: 54500198-10000719. A támogatás összegéről igény szerint számlát állítunk ki, illetve az egyesület által kiadott igazolás csökkenti az idei évi adóalapot. Támogatás gyanánt tárgyi vagy szolgáltatásbeli felajánlásokat is elfogadunk, melyek felhasználása a champion díjakhoz kapcsolódó ajándékok, illetve a pálinkabál részeként megrendezésre kerülő tombola során realizálódik.

  Gyakorlati tudnivalók:

A verseny meghirdetésének köre: az ország bármely területéről, sőt a határon túlról is nevezhetnek magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.

Nevezési határidő és a minták átvétele: 2014. január 10. 16.00 óra, személyesen az ongai általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. új épületszárny), illetve eljuttatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).

Nevezési minta: fajtánként minimum 2-szer 0,33 liter.

Nevezési díj: párlatonként 2500 Ft.

Nevezési feltételek: A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, a nevezési díj befizetésével vehetnek részt a magánfőzők, a bérfőzetők és a kereskedelmi pálinkafőzdék. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a hivatalos bérfőzetési lap másolatát.

Ünnepélyes eredményhirdetés időpontja és helye: 2014. január 25. 18.00 óra, Lillafüred – Palotaszálló, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkagálán és bálon.

Díjazás: oklevelek, érmek, ajándékcsomagok, szponzori felajánlások közel 1,5 millió Ft értékben.

A versennyel kapcsolatos bővebb információk a szervező Ongai Kulturális Egyesület honlapján olvashatók.

-rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, információk, képek, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges!Hagyj üzenetet