Budapesten tartják a Pósa Lajos Emlékév megnyitóját

Budapesten tartják a Pósa Lajos Emlékév megnyitóját

100 éve hunyt el Pósa Lajos tanár, publicista, a magyar gyermekirodalom jeles képviselője, „Az Én Újságom” című gyermeklap alapító szerkesztője. A centenárium alkalmából 2014-ben Pósa Lajos Emlékévet hirdettek, melynek keretében számos rendezvénnyel és publikációval emlékeznek meg Nemesradnót híres szülöttéről. Az emlékév célja feleleveníteni, a szélesebb nyilvánossággal is megismertetni Pósa Lajos életútját, munkásságát.

A Pósa Lajos Emlékév országos megnyitójára 2014. január 31-én, pénteken 17 órai kezdettel kerül sor a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (Károlyi Mihály u. 16.). Az emlékévet dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Pósa Lajos Emlékév védnöke nyitja meg. Ezt követően Pósa Judit, a nem közgyűjteményekben őrzött Pósa-hagyaték gondozója a 2014. évi emlékprogramokat ismerteti a közönséggel. A program további részében Kun Miklós Jenő szerkesztő, Pósa-kutató bemutatja a Siker Kiadó gondozásában megjelent Albumlapok Pósa Lajosnak és Pósa Lajos: Apró történetek című köteteket. A Táltoskönyvek Kiadó Pósa bácsi meséi című tematikus sorozatát Gábor Emese képzőművész, a kiadó alapítója mutatja be. A műsorban közreműködnek: Lázár Balázs színművész (Budapest), Tallián Mariann színművész (Budapest), Pecznyik Ibolya Kazinczy-díjas magyartanár (Monor), Ádám Sándor, a Tompa Mihály Református Gimnázium növendéke (Rimaszombat), Bodnár Eliza, a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulója (Budapest). A rendezvény háziasszonya: Csipka Rozália. Minden érdeklődőt szeretettel vár a Pósa Lajos Emlékbizottság: Csipka Rozália, Pósa Judit, Tóth Csilla, Sebők Valéria, Kun Miklós Jenő és Tóth Elemér. Az emlékbizottság a posa.emlek@gmail.com címen érhető el.

A Pósa Lajos Emlékbizottság megalakulásáról portálunkon is hírt adtunk, további friss információk a bizottság Facebook-oldalán olvashatók.

 

pr-i, rozsnyovidek.sk

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írásos anyagok, adatbázisok, képek, videók stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül és a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás feltüntetésével lehetséges!Hagyj üzenetet