Szlovákiai magyar 12 pont

Szlovákiai magyar 12 pont

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közzétette a szlovákiai magyar 12 pontot. A dokumentumot eljuttatták tagszervezeteiknek, hogy a pontokat azok aktualitása miatt a márciusi megemlékezéseken is fel lehessen olvasni, hiszen olyan üzenetet közvetítenek, amely ideológiától független, a közösségi értékeket azonban közvetíti. Azt szeretnék, ha ez a 12 pont egyesítene, nem megosztana, s alapul szolgálna a következő hónapok érdekérvényesítő akcióihoz.

“Szombaton ismét március tizenötödikét ünnepeljük, az 1848-as pesti forradalomra emlékezünk. A magyarság egyik legnagyobb és legnépszerűbb, szimbolikus ünnepéről van szó: a korabeli Magyarországon a helyi viszonyokkal és állapotokkal elégedetlen tömeg tizenkét pontban fogalmazta meg követeléseit és mindennek hangot is adott.

A szlovákiai magyarság helyzete több mint másfél évszázaddal később sok szempontból hasonlít a márciusi események idején tapasztalható hangulatra. A társadalomban tapintható és érezhető a széleskörű, nemzetiségeken és ideológiákon átnyúló feszültség. A helyzetet tovább fokozza, hogy legsúlyosabb problémáinkra gyakran évtizedek óta eredménytelenül keressük a választ és a megoldásokat. A szlovákiai magyar tizenkét pont célja, hogy ezeket az égető kérdéseket a nyilvánosság számára is közérthető módon összefoglalja és hangsúlyozza.

Az utóbbi hónapokban mind a Kerekasztal, mind a társadalom sok értékes, de leginkább tanulságos tapasztalattal gazdagodott, miközben az érdekérvényesítés létező kereteit feszegette. Ebbe a vonalba tartozik a pozsonyi, kisiskolák ügyében összehívott tüntetés, az állami bürokratákkal folytatott egyeztetések és tárgyalások sora, mely a konszenzus és a megoldások keresésének jegyében telt. Meg kell találnunk az utat a közös problémák hangsúlyosabb képviseletéhez, olyan követeléseket kell megfogalmazni, melyek mögé ideológiáktól és pártállástól függetlenül, közösségként felsorakozhatunk. A 12 pont, melyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tagszervezetei útján eljuttat a márciusi megemlékezésekre, ezeket a követeléseket szándékozik összegezni.

1. Önrendelkezést saját ügyeinkben!
2. Alkotmányban rögzített kisebbségi jogállást, az alkotmánysértő jogszabályok eltörlését!
3. Önálló, magunk által választott kisebbségi intézményrendszert!
4. Gyakorlatban is érvényesíthető és számonkérhető nyelvi jogokat, a magyar nyelv hivatalos regionális nyelvvé nyilvánítását!
5. Igazságos és átlátható támogatási rendszert, melyben nem mások döntenek helyettünk!
6. A befizetett adóink maradjanak a régiókban!
7. Államilag támogatott, munkahelyteremtő beruházásokat a magyarlakta régiókban is!
8. Minőségi oktatást, iskoláinkat ne hozzák hátrányos helyzetbe!
9. Az oktatási rendszer neveljen egymás elfogadására, ne hallgasson és ne tájékoztasson félre a kisebbségekről!
10. Szlovák oldalról is vállalják fel az őszinte, jóakaratú szlovák–magyar párbeszédet!
11. A kormány tartsa tiszteletben a jogszerűen kinyilvánított helyi népakaratot!
12. Jól működő igazságszolgáltatást, senkit ne zaklassanak a nemzetisége miatt!”

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala



Hagyj üzenetet