Magyar képviselőkre van szükségünk Brüsszelben is!

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának állásfoglalása a közelgő választásokkal kapcsolatban:

Május 24-én Szlovákia ismét választ, ezúttal az európai parlamenti képviseletünk sorsáról születik döntés. Az uniós intézmények munkáját kevésbé ismerjük és nehezen ismerjük el, a korábbi választások tapasztalataira alapozva valószínű, hogy a hétvégén is kevesen mennek el szavazni. Ezért azonban voksunk sokkal értékesebb, nagyobb befolyásunk és beleszólásunk lehet abba, ki képviselheti Szlovákiát Brüsszelben.

Az Európai Parlament jelentőségét a múltban többször túl-, vagy alábecsültük, az Unió ugyanis akkor vált a közbeszéd tárgyává, mikor nem működött jól. A testület nem jelent csodaszert a problémáinkra, saját, aktív részvételünk nélkül a közügyekben nem is várhatjuk tőle a szlovákiai jogaink és életkörnyezetünk javulását. Ugyanakkor elhanyagolni sem szabad a jelentőségét annak, hogy a számunkra fontos, szimbolikus ügyeket eljuttathatjuk az európai fórumokra és beleszólhatunk Európa ügyeinek alakításába. Az európai háttérintézmények közvetve nagyon is befolyásolhatják a szlovákiai eseményeket, legyen szó a kisebbségi jogok állapotáról, a visszásságok feltárásáról, a megfelelő jogi környezet megteremtéséről.

Ezért különösen fontos, hogy elmenjünk szavazni és olyan politikusokra adjuk le a voksunkat szombaton, akikben megbízunk. Egyben azt is feltételezzük róluk, hogy rendelkeznek a kellő szakértelemmel, méltóképpen képviselik majd a közösséget és tevékenyen alakítják majd az Európai Unió sorsát, hozzájárulnak az európai értékek meghatározásához és megőrzéséhez. A kisebbségi és emberi jogok brüsszeli képviseletét pedig a múltbéli tapasztalatokra alapozva nem bízhatjuk másra, csak saját magunkra, a szlovákiai magyarság képviselőire. Ennek tudatában hozzunk szombaton felelősségteljes döntést!

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala