A díjazott könyv a rozsnyói céhek életét és tevékenységét dokumentálja

A díjazott könyv a rozsnyói céhek életét és tevékenységét dokumentálja

A Legszebb 2013-as könyv és propagációs anyag Szlovákiáról című, idén hetedik éve megrendezett országos versenyen, melynek főszervezője a Szlovák Újságíró Szindikátus Fotópublicisztikai Klubja és fő társszervezője a besztercebányai Állami Tudományos Könyvtár, a KÖNYVEK – Városról szóló könyvek – monográfiák kategóriában 1. helyezést nyert a Rozsnyói céhek című könyv, melynek szerzője Sylvia Holečková, a Rozsnyói Bányászati Múzeum történésze. Az említett kategóriában szerzett győzelemért járó oklevelet a publikáció szerzője 2014. április 1-én vette át a besztercebányai Állami Tudományos Könyvtárban.

4
A díjazott könyv a kézművesség és céhek történetéhez, valamint Rozsnyó város történelméhez kapcsolódó információk gazdag forrása. A céhekről és céhes hierarchiáról szóló alapvető információkon kívül a gazdag rozsnyói céhes életről is szolgáltat érdekességeket. Figyelmet szentel a céhes ismertetőjeleknek – ezek közé tartoztak a céhládák, céhbehívó táblák, pecsétek, edények, zászlók és cégérek -, továbbá a céhes szokásoknak és a céhek megszűnésének az ipari termelés megjelenését és az első rozsnyói manufaktúrák megalakulását követően.

obal_1
A Rozsnyói céhek című publikációt a Rozsnyói Bányászati Múzeum 2013-ban adta ki szlovák nyelven, angol és magyar nyelvű összefoglalóval. 87 számozott oldala van, melyet a jelenleg a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményébe tartozó írásos és rendkívül gazdag háromdimenziós anyagot ábrázoló, körülbelül 100 színes fénykép díszít.

3

A könyv 2014. február 26-án kelt ünnepélyesen „életre“. Május 15-18. között az említett verseny többi, legsikeresebb publikációjával együtt kiállították a Svět knihy (a Könyv világa) elnevezésű prágai nemzetközi könyvkiállításon.

A Rozsnyói céhek című publikáció megvásárolható a Rozsnyói Bányászati Múzeum valamennyi kiállítóegységében, 2014 június végéig bevezető áron.

A publikáció a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának anyagi támogatásával jelent meg.

rozsnyovidek.sk

szöveg: Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum

fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum

A www.rozsnyovidek.sk oldalon megjelent bármilyen tartalom (írás, kép, hang, videó stb.) utánközlése csak és kizárólag a szerkesztőség engedélyével, változtatás nélkül, a portálra, mint forrásra utaló egyértelmű hivatkozás és az oldalra mutató link feltüntetésével lehetséges!



Hagyj üzenetet