Holokauszt Emlékünnepség Kassán

Holokauszt Emlékünnepség Kassán

זכור – Emlékezz! A Holokauszt 70. évfordulója alkalmából emlékünnepségre került sor a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a kassai Állami Tudományos Könyvtár rendezésében 2014. május 21–22-én Kassán. Az ünnepség első napján neves személyiségek részvételével (MUDr. Renáta Lenártová, PhD. – főpolgármester-helyettes, Kassa; Prof. Dr. Haraszti György – elnök, Holokauszt Emlékközpont, Budapest; Ing. Egon Gál – filozófus, a Comenius Egyetem Judaisztika Intézetének ny. igazgatója, Pozsony) emléktábla avatására került sor a Kassán keresztül Auschwitzba deportált zsidó áldozatok emlékére.

Ezt követően ünnepélyes könyvbemutató keretében mutatták be  Gaskó Miklós: A bunker felett, Egy kassai ügyvéd visszaemlékezései c. könyvét, amely a Szlovák Ügyvédi Kamara gondozásában jelent meg szlovák, magyar és angol nyelven.

Az esti órákban Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete a Thália Színházban fogadást adott az emlékünnepség résztvevőinek.

Másnap a Holokauszt a mai Dél-Szlovákia területén címmel nemzetközi tudományos konferenciára került sor a Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezésében. A rendezvényeknek az Állami Tudományos Könyvtár adott otthont.

1944. május 14-e és július 20-a között Kassa volt az utolsó állomása annak a 137 vonatszerelvénynek, amely 401 439 zsidót szállított a Magyar Királyság területéről Auschwitzba. 1938 őszén az első bécsi döntés által mintegy 35-40 ezer zsidó került vissza az akkori Szlovákiából Magyarországhoz. Az ő sorsuk innentől kezdve az anyaországi zsidókéval lett azonos, s többségük az 1944-es magyarországi holokauszt áldozatává vált. A visszacsatolt területeken élő zsidók sorsa máig feldolgozatlan és kibeszéletlen. A szlovák történetírás nem foglalkozott vele, de a magyarországi holokausztkutatás is a kelleténél kevesebb figyelmet szentelt ennek a témának. Mindez közrejátszik abban, hogy a mai szlovákiai magyar köztudatban és történelmi emlékezetben a holokauszt ezen áldozatainak témája nem kapta meg az őt megillető helyet. A program keretében megvalósuló tevékenységek:

1. A Holokauszt a Csehszlovákiától visszacsatolt területeken – tudományos feltárás.

2. Emléktábla állítása a Kassán keresztül az országot elhagyó 137 transzport 401 439 zsidó áldozatának és az ezekről titokban feljegyzést készítő Dr. Gasko Miklósnak és Vrancsik Istvánnak.

3. Gaskó Miklós: A bunker felett, Egy kassai ügyvéd visszaemlékezései című, magyar, szlovák és angol nyelvű kiadvány megjelentetése. Gaskó Miklós irodalmi hagyatékában fennmaradt, a Kassán átgördülő deportációs vonatokra vonatkozó, eddig kiadatlan megemlékezései.

4. Tudományos konferencia az első bécsi döntés következtében visszacsatolt területeken élő zsidók sorsáról és a Holokausztról.

 

Támogatta a Miniszterelnökség, Civil Alap 2014, Magyarország.

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program „Kultúra národnostných menšín 2014“

 

Az emléktábla állításon és a konferencián készült képek, videók és a kapcsolódó sajtómegjelenések listája a Fórum Kisebbségkutató Intézet honlapján található.

forrás, fotó: foruminst.sk



Hagyj üzenetet