Az Andrássy Képtár szecessziós épületében az Attila halála című festmény is megtalálható

Az Andrássy Képtár szecessziós épületében az Attila halála című festmény is megtalálható

A nyári idegenforgalmi idény alatt, 2014. szeptember 30-ig várja a látogatókat a szecessziós stílusban épült, egyedülálló krasznahorkaváraljai Andrássy Képtár. Termeiben a 18. és 19. századi portréfestészet kerül bemutatásra, és itt látható Paczka Ferenc 1884-ban alkotott nagyméretű olajfestménye, az Attila halála is, mely a Rozsnyói Bányászati Múzeum gyűjteményének darabja.

Objekty BM
A képtár épületét a krasznahorkai uradalom akkori tulajdonosa, Andrássy Dénes gróf építtette az 1908-1909-es években Dr. Rudolf Hültl tervei alapján azzal a céllal, hogy itt helyezze el értékes képzőművészeti alkotásokból, plasztikákból álló gyűjteményét és könyvtárát. A képtár eredeti tárlatát 1909-ben nyitották meg. Dénes gróf halála után, 1913-ban a képzőművészeti alkotásokat múzeumoknak és galériáknak ajándékozták.
1967-ben kapta meg ezt a jelentős épületet a Rozsnyói Bányászati Múzeum. 1990 májusában a létesítmény visszakapta eredeti funkcióját, és képzőművészeti kiállítás nyílt falai között a Rozsnyói Bányászati Múzeum, valamint a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma gyűjteményéből származó alkotásokból.

Podujatie interné
Nyitvatartási idő:
kedd – szombat 8.00 – 12.00  és 13.00 – 16.30
vasárnap 8.00 – 13.00

Belépődíj:
Felnőttek: 1 €
Diákok, nyugdíjasok és egészségkárosultak: 0,50 €

A nyári turisztikai idényen kívül az Andrássy Képtár megtekintését előzetesen bejelentett csoportok számára biztosítják.

Sylvia Holečková, Rozsnyói Bányászati Múzeum

-prékop-i, rozsnyovidek.sk

 



Hagyj üzenetet