Hétfőn indul a Felsőoktatási Tájékoztató Körút

A Diákhálózat aktivistái idén november 10-14-e között 34 szlovákiai magyar gimnáziumba, illetve szakközépiskolába látogatnak el, hogy informálják a 2015-ben érettségiző, felsőoktatásba készülő tanulókat. Hétfőn indul a Felsőoktatási Tájékoztató Körút!

A röviden FTK névre hallgató kezdeményezés a Diákhálózat évek óta dinamikusan működő projektje, melynek célja a lehető legpontosabb információk átadása az egyetemválasztás előtt állók számára. A Körút szervezői évről-évre igyekeznek minél több kapcsolatot kialakítani a szlovákiai magyar középiskolákkal, így idén már 34 intézmény vesz részt a programban, úgy a keleti, mint a nyugati országrészben, Nagykapostól egészen a pozsonyi magyar iskolákig.

A Diákhálózat 9 különböző tagszervezetéből érkező egyetemisták az előadások során ismertetik az érettségizőkkel a továbbtanulási lehetőségeket, valamint részletes tájékoztatást adnak saját diákszervezetük működéséről is, amelyek az adott városokban összefogják a magyar ajkú diákokat.
Az előadások során a tanulók kézhez kapják a szintén a Diákhálózat által szerkesztett és kiadott Hova tovább? című tájékoztató kiadványt, mely szlovákiai, csehországi, illetve néhány budapesti felsőoktatási intézmény rendszeréről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról tartalmaz hasznos információkat, emellett foglalkozik a diákszervezetek munkásságával, ösztöndíj-, illetve diákmunka-lehetőségekkel. Helyet kapott a kiadványban emellett továbbá a komáromi Selye János Egyetem, valamint a Hallgatói Önkormányzat, illetve a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem is. Ezt a kiadványt a Diákhálózat igyekszik azon szlovákiai magyar középiskolák számára is eljuttatni, amelyek nem vesznek részt az FTK-n.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Diákhálózat három országon átívelő szervezet, amely a szlovákiai magyar egyetemistákat fogja közre. Számos sikeres programjuk közé tartozik például a szintén a napokban zajló Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia, valamint jelentős szerepet vállal ugyancsak a sokak által ismert Gombaszögi Nyári Tábor szervezésében is.

A szervezők egy emberként bíznak a jövő heti Felsőoktatási Tájékoztató Körút sikerében, és remélik, hogy ismét számos szlovákiai magyar diáknak nyújthatnak segítséget, hogy azok felelősségteljesen tudjanak dönteni továbbtanulásukkal kapcsolatban.

 

forrás, fotó: DH, sajtóközlemény