Kultúrműsor és ünnepi átadó a beiratkozási program keretében

Kultúrműsor és ünnepi átadó a beiratkozási program keretében

Befejezéséhez közeledik a Rákóczi Szövetség Iskolai Beiratkozási Programja. A Felvidéken Rozsnyó a beiratkozási program utolsó előtti helyszíne. A program decemberben Léván zárul. A Rozsnyó és Vidéke Célalaphoz tartozó iskolákban emelkedett az első osztályba íratott elsősök száma.

A Rozsnyó és Vidéke Célalap a Rákóczi Szövetséggel karöltve 2014. november 26-án, szerdán két helyszínen szervezi az iskolai Beiratkozási Program ünnepélyes befejezését: a dernői alapiskolában (dernői és krasznahorkaváraljai tanulók és szülők részére) és a rozsnyói történelmi városházán (rozsnyói, szádalmási, görgői, várhosszúréti, pelsőci, szilicei,hosszúszói, kecsői, gömörhorkai és csoltói tanulók és szülők részére). A Rákóczi Szövetség képviselői a két helyszínen adják át a szövetség 10 ezer forint értékű nevelési-oktatási támogatását az alapiskolákba iratkozott gyerekek szüleinek. Mindkét helyszínen ünnepi program várja a rendezvényre érkezőket. Amíg Dernőn adventi műsort készítettek az iskola pedagógusai a tanulókkal közösen, addig Rozsnyón, a Rákóczi Magyar Házban otthonra talált Endorfin együttes megzenésített verseket ad elő és a Százszorszép néptáncegyüttes gyermek és ifjúsági tánccsoportja, valamint citerásai mutatkoznak be.
A rozsnyói találkozón Pál-Balázs Mónika, a tavaly megszüntetett Űrhajós utcai óvoda volt igazgatónője köszönetnyilvánításban részesül a beiratkozási program keretében. Az egykori rozsnyói intézmény vezetője odafigyeléssel és helyes irányítással sokat tett az anyanyelven szerzett tudás megalapozásáért.

[box]A Rozsnyó és Vidéke Célalaphoz a rozsnyói járásból 13 alapiskola tartozik (Beretke és Gömörpanyit Tornalja és Vidéke Célalaphoz tartozik). A célalap fő tevékenysége a Rákóczi Szövetség iskolai és óvodai beiratkozási programjának koordinálása. A 2014/2015 tanévben az első osztályba íratott kisdiákok száma emelkedett a tavalyi adatokhoz képest. Amíg az elmúlt esztendőben 104 elsős kezdte tanulmányait magyar tanítási nyelvű oktatási intézményben, idén ez a szám 112-re emelkedett.[/box]

Palcsó Zsóka, Rozsnyó és Vidéke Célalap elnöke

-rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet