Magyar nyelvű szakképzés – nyílt napot tart a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola

Magyar nyelvű szakképzés – nyílt napot tart a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola

Nyílt napot tart február 18-án a Rozsnyói járás legnagyobb magyar tanítási nyelvű szakközépiskolája, a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola, amelynek jelenleg 57 diákja van – tájékoztatott Gál Nikola, az intézmény szakközépiskolai oktatásért felelős igazgatóhelyettese.

Az iskola vezetése szeretettel vár minden érdeklődő végzős alapiskolás tanulót, aki magyar nyelven szeretne továbbtanulni, illetve szakmát szerezni. Az intézmény diákjai hároméves képzés keretében sajátíthatják el a fodrász, a vendéglátós, vagy pedig az építőmesteri szakma fortélyait. A hároméves tanonciskolai képzést követően a diákoknak lehetőségük van további két évi tanulás után az érettségi bizonyítványt is megszerezni. Ezt a kétévente nyíló „felépítményi osztály” teszi lehetővé.

fabry nyilt nap

A rendezvény 11.00 órakor kezdődik ünnepélyes megnyitóval, majd bemutatásra kerülnek az iskolában oktatott szakmák. A vendéglátó szakos diákok játékos vetélkedővel és ízletes kóstolóval várják az érdeklődőket. Az iskola fodrász szalonjában természetesen a hajvágás és hajápolás lesz a fő műsorszám. Az építőmesteri szak szintén bemutatásra kerül.

A vendéglátó szakon a diákok főként főzéssel, szakácsmesterséggel, felszolgálással kapcsolatos tudásra tehetnek szert. A képzés keretében a diákok megtanulják azt is, miként kell egy éttermet berendezni, egy ünnepi asztalt megtervezni vagy feldíszíteni, egy szállodai szoba esetében mire kell odafigyelni, de az adminisztratív feladatok elvégzésével kapcsolatos tudnivalókra is kiterjed a tananyag.

A végzősök éttermekben, szállodákban vagy egyéb közétkeztetési intézményekben vállalhatnak állást. Ebben segít nekik az első évfolyamtól induló szakmai gyakorlat, amelybe főleg a Rozsnyón és környékén működő éttermekben kóstolhatnak bele. Az iskola vezetése igyekszik a távolabbi vidékekről érkező diákoknak a lakhelyükön – például Tornán vagy Szepsiben – biztosítani a szakmai gyakorlatot. Ezen kívül az iskola is rendelkezik saját gyakorló konyhával.

v DSCF9237

A fodrászok az iskolai fodrász szalonban várják a szépülni vágyókat, de a mesterek által működtetett városi fodrász szalonokban is bizonyíthatják, hogy a női és férfi szakágban egyaránt biztos kezű szakemberekké válnak, akik nyitottak az új trendekre, a változó technikákra és lépést tudnak tartani a divat állandóan változó világával. A Fábrys hajszobrászok hetente egy szakmai gyakorlatot a rozsnyói nyugdíjas otthonban töltenek – az intézmény lakóinak nagy örömére.

Az  építőmester szak magába foglalja a  kőműves, épületszigetelő, festő, ács szakmák alapjait. Eme új szak bevezetésével tisztességes megélhetést, biztos egzisztenciát kínál diákjai számára az intézmény.

Az érettségi vizsgával végződő „felépítményi” osztály diákjai a szolgáltatások területén működő kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatják el, vagy dönthetnek a felsőfokú továbbtanulási lehetőség mellett is.

v DSCF9233

A szakközépiskolát látogatók az általános elméleti órákon az alapiskolás tanulók által is használt szaktantermekben tanulhatnak, mint pl. biológia, kémia, rajz, multimédia, számítástechnika. Az iskola vezetése nagy hangsúlyt fektet az idegen nyelvek oktatására is. Minden szakon heti három angol és két német nyelvtanóra keretében készítik fel a fiatalokat arra, hogy akár a külföldi munkaerőpiacon is megállhassák a helyüket. Mindezt még angol nyelvi szakkör egészíti ki.

Az alapiskolák kilencedikes tanulóinak március végéig kell kitölteniük a jelentkezési lapokat, amelyet iskolájuk juttat el a kiválasztott intézmény vezetéséhez. A Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola működéséről az intézmény honlapján találnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők: http://www.zsfabrv.sk/.

-rozsnyovidek.sk



Hagyj üzenetet